آرامیس مشاور




مدیریت مالی، مهارتی که دانشجویان به شدت به آن نیاز دارند

از هر چه بگذریم سخن پول خوش تر است.
شاید به نظرتان عجیب باشد ، اما داشتن مشکلات مالی میتواند فرصتی عالی برای رشد برخی از توانایی های فردی ما باشد.
آیا به این واقعیت توجه کرده اید که بیشتر ما تا زمانی که زور بالای سرمان نباشد چیزی یاد نمی گیریم و تغییری در رفتار خود نمی دهیم. برای مثال، مسئله تندرستی را در نظر بگیرید. ما از چه موقغ رژیم غذایی خود را تغییر می دهیم یا شروع به ورزش کردن می کنیم؟ زمانی که دکتر به ما می گوید: اگر به همین شکل ادامه دهی خودت را به کشتن می دهی! بسیاری از سیگاری ها تا مشکل جدی برایشان ایجاد نشود، سیگار را ترک نمی کنند. معمولاً چه زمانی به یاد خدا می افتیم و دست به دعا بر می داریم؟ وقتی که مشکلی برایمان پیش آمده است.

سختی و مشکلات شرط لازم و ضروری رشد و پیشرفت است. تحقیقات نشان داده که بیشتر افراد موفق قبلاً زندگی فقیرانه ای داشته اند. به عبارت دیگر، می توان گفت که ما از پیروزی هایمان چیز زیادی یاد نمی گیریم، اما شکست ها و مشکلات درس های زیادی به ما می آموزد. به عبارت دیگر، میتوان گفت یکی از کلیدهای موفقیت و پیشرفت شیوه مقابله و نگرش مانسبت به مشکلات است.
افراد کارآمد که دنبال مشکلات نمی گردند، اما اگر با آن مواجه شوند، از خود می پرسند: چطور می توانم با این مشکل روبه رو شویم؟ چگونه می توانم با ان کنار بیایم؟ اما بازندگان وقتی مشکلی برای آنها پیش می آید می گویند: خدایا چرا من؟ چرا تمام بلاها سر من نازل می شود؟!
بنابراین فراموش نکنید اگر می خواهید در زندگی موفق باشید ، باید چند مهارت اساسی در زندگی موفق باشید، باید چند مهارت اساسی در زندگی داشته باشید که یکی از مهم ترین آنها مدیریت مالی و نگاه درست به پول و درآمد است. به همین دلیل میتوان گفت مشکلات مالی در دوران دانشجویی میتواند فرصت خوبی برای شما باشد تا بتوانید در ابتدای جوانی یکی از مهارت های مبهم زندگی را فرا بگیرید.
مشکلات مالی در دوران دانشجویی به رغم سخت بودن قابل تحمل تر از مشکلات در دوران بزرگسالی است، چون در دوران دانشجویی تعهدات فرد کمتر است و معمولاًحداقل نیازهایش به وسیله خانواده برآورده می شود.
بنابراین شرط اول برای مدیریت درست مشکلات مالی دوران دانشجویی، داشتن نگاه منطقی به این مسئله است. مسلماً کسی که به این مشکلات به عنوان مقطعی که می تواند به او درسهای مهمی بدهد نگاه کند، نسبت به فردی که مدام خود و شرایطش را با همکلاسی پولدارش (که هر چه بخواهد برایش فراهم است) مقایسه کند، بهتر می تواند این دوران را پشت سر بگذارد! فراگیری مهارت مدیریت مالی به قدری مهم است که روان شناسان به خانواده هایی که از نظر مالی هیچ گونه مشکلی هم ندارند، اکیداً توصیه می کنند که اولاً همه خواسته های او را اجابت نکنند و ثانیاً پس از دوران نوجوانی او را ترغیب کنند که بتواند برای خودش درآمدزایی کند و برخی از نیازهایش را خودش کسب کند.
پس فراموش نکنید که مشکلات مالی در دوران دانشجویی فرصت مناسبی است ت تواند مدیریت مالی را بیاموزید؛ بنابراین قدردان این فرصت باشید و از آن حداکثر بهره را ببرید. حالا که پذیرفتیم مشکلات مالی می تواند برای ما یک فرصت باشد، باید ببینیم چطور می توانیم این مشکل را حل کنیم. در ادامه، چند راه حل برای مقابله با این مسئله ارائه می شود:

1. ولخرجی نکنید. سعی کنید بین نیاهای مالی و خواسته هایتان تفاوت قایل شوید. نیازهای مالی مواردی هستند که وجود انها برای شما ضروری است، اما خواسته ها مواردی هستند که بود و نبودشان تفاوت چندانی نمی کند. برای مثال، داشتن تلفن همراه یک نیاز محسوب میشود. اما داشتن یک گوشی 500 هزار تومانی یک خواسته است که داشتن آن ضرورتی ندارد مگر اینکه به کمک ان و فقط در مدت زمان کوتاهی احساس اعتماد به نفس کاذب کنم.

2. دوران دبیرستان را فراموش کنید. مهم ترین تفاوت دوران دبیرستان و دانشگاه این است که در دبیرستان موفقیت براساس میزان درس خواندن و نمرات درسی برآورد می شود. اما موفقیت فرد در دانشگاه براساس توانایی تبدیل توانمندی هایش به روش های کاربردی است که بتواند از طریق آنها درآمد کسب کند و در این شرایط دیگر مهم نیست شما چه دانشگاهی درس می خوانید، لکه مهم تر آن است که یا می توانید از توانایی های خودتان به صورت کاربردی استفاده کنید.

3. خلاق باشید . فقط به دنبال روش های معمول درامدزایی نباشید، بلکه سعی کنید روش های خلاقانه ای برای خودتان ابداع کنید. می گویند افکار خلاقانه به ذهن کسانی می آید که به دنبال آن باشند .

4. اعتمادبنفس خودتان را افزایش دهید. بسیاری از پول های ما صرف هزینه هایی میشود که فکر می کنیم اعتمادبنفس ما را افزایش می دهد. ساموتل جکسون در این باره جمله جالبی دارد: اگر هر انسانی در یک جزیره به تنهایی زندگی می کرد، چه دلیلی برای تولدی ماشین های مرسدس بنز بود. بسیاری از هزینه ها ما از جمله گوشی موبایل ها و نوت بوک های گران قیمت و لباس های مارک دار، نوت بوک های گران قیمت و لباس های مارک دار ، ضروری نیستند اما به دلیلی فقدان اعتمادبنفس، خود را مجبور به خرید آنها می کنیم.
از طرف دیگر، اگر اعتمادبنفس بالایی داشته باشید، در کارتان هم موفق تر خواهید بود، چون وقتی به خودتان و کاری که انجام می دهید مطمئن باشید، دیگران هم به شما اعتماد خواهند کرد.

5. صرفه جویی کنید. همان طور که بیشتر گفتم، فقط سعی کنید پول خود را صرف نیازهای ضروری خود بکنید. رابرت کیورساکی، یکی از مدیران مالی بسیار موفق و مولف کتاب پدر پولدار، پدر فقیر (یکی از 100 کتاب برتر پرفروش موفقیت قرن) می گوید: «هیچ گاه از اصل پول خود را برای خرید تجملات (گوشی مبایل، نوت بوک، لباس های گران قیمت و ..) استفاده نکنید. بلکه پول خود را سرمایه گذاری کنید و این وسایل را از درآمد حاصل از ان بخرید.» تحقیقات نشان داده است افرادی در زندگی موفقیت بیشتری به دست می آورند که از لذت های کوچک برای بدست آوردن موفقیت ها و لذت های بزرگتر دست می کشند. این مسئله دقیقاً تایید کننده حرف کیوساکی است.

6. برای شروع نیاز نیست در کاری خبره باشید. هیچ متخصصی از روز اول متخصص نبوده است. پس از خودتان را دست کم نگیرید. اگر می خواهید تدریس کنید، فکر می کنید باید علامه دهر باشید تا بتوانید تدریس کنید تسلط داشته باشید. مهم این است که به خودتان و توانایی هایتان اعتماد داشته باشید. البته فراموش نکنید که برای پیشرفت در هر کاری باید تا می توانید در آن حوزه اطلاعات و دانش کسب کنید، اما لزومی ندارد از همان روز اول در کار خود خبره باشید.

7. فرصت های رشته تحصیلی خود را بشناسید و به دنبال راه های جدیدی برای کسب درآمد از رشته خود باشید. در تحقیقی مشخص شد که بیش از 75 درصد دانشجویان تمایل دارند کارمند شوند. کارمندی چه شرایطی دارد که بیشتر دانشجویان ما به آن علامندند. تنها حسن کارمندی این است که شما آخر ماه از درآمد خود مطمئن هستید؛ هر چند این درآمد ممکت است محدود باشد. به عبارت دیگر، می توان گفت که بیشتر دانشجویان ما قدرت ریسک پذیری پایینی دارند و به یک درآمد کم اما مطمئن راضی هستند. به عبارت دیگر، می توان گفت ریشه این نگاه، ترس است. مسلم است دانشجویی که این نگاه را داشته باشد، در دوران دانشجویی که فارغ التحصیل شود و بتواند در اداره استخدام شود. اما در عوض دانشجویی که فکرش این باشد که از چه راه هایی می تواند از طریق رشته خودش درآمدزایی داشته باشد، موفق تر است.

8. زندگی نامه افراد موفق را مطالعه کنید. با مطالعه زندگی نامه افراد موفق درس های زیادی می آموزید. اول اینکه متوجه می شوید بیشتر آنها از روز اول موفق و پولدار نبوده اند.
دوم اینکه می توانید از روش هایی که آنها برای حل مشکلاتشان استفاده کرده اند الهام بگیرید.

9. دانش خود در حوزه های مالی افزایش دهید. مهم نیست شما در چه رشته دانشگاهی درس می خوانید، اما اگر می خواهید در زندگی مالی خود موفق باشید، باید بعضی از اصول موفقیت مالی را بدانید. بهترین راه برای کسب این دانش، مطالعه کتاب های زیادی در این حوزه هستند که می توانند به شما کمک کند. از جمله کتاب های کیوساکی، کتاب های تریسی ، کتاب های استفن کاوی و ...

برخی از روش های تولید درآمد در دوران دانشجویی
• تدریس: یکی از ساده ترین روش های تولید درآمد در دوران دانشجویی، تدریس کردن است. تدریس دروس، دبیرستان، کنکور و دانشگاه که خوشبختانه متقاضیان زیادی هم دارد و به سادگی قابل اجرا است. شما به سادگی می تواندی با چاپ چند بروشور یا آگهی در نیازمندی های روزنامه به این افراد دسترسی پیدا کنید.
• انجام پروژه های دانشجویی: بسیاری از دانشجویان هستند که نمی توانند یا نمی خواهند کارهای عملی و یا پروژه های خودشان را انجام دهند. شما می توانید با چاپ یک آگهی ساده و چسباندن آن در دانشگاه را جذب کنید.
• استخدام پاره وقت: بسیاری از رشته ها از اواسط دوران دانشجویی می توانند به صورت پاره وقت مشغول به کارهای مرتبط با رشته خودشان شوند؛ رشته هایی مانند حسابداری ، گرافیک، کامپیوتر ، مهندسی عمران.
• کارهای پاره وقت غیر مرتبط با رشته تحصیلی: گاهی به رغم اینکه برخی از شغل ها را نمی توان به عنوان یک شغل دائمی حساب کرد، اما می توانند منبع درامد موقتی خوبی باشند. شغل هایی مانند منشی گری، بازاریابی، کار در آژانس، پیک موتوری، مسافرکشی، فروشندگی و غیره.
• کارکردن در شغل پدر: اگر حتی شغل پدرتان را دوست ندارید ، اگر امکانش وجود دارد می توانید مدتی پیش پدر خود کار کنید. مطمئن باشید این فرایند زیاد طول نمی کشد و می توانید پس از مدتی به کار مورد علاقه خود بپردازید.
• راه اندازی کسب و کار گروهی: با دوستان و همکلاسی ها (هر کسی که می توانید با هم همکاری کنید) به این فکر باشید که یک کسب و کار کوچک برای خودتان راه بیندازید. یک جلسه گروهی تشکیل دهید و هر یک از ایده های خودتان را مطرح کنید و درباره آن بحث کنید . سپس درباره شیوه عملی کردن آن با هم صحبت کنید. شاید همین کار کوچک آغازگر شغل شما در آینده باشد
• هر کار خلاقانه دیگری که به ذهن شما می رسد.
دکتر محمد بهشتیان، روان شناس