آرامیس مشاور




آینده قربانیان خشم و خشونت

چو فردا بیاید ...

خشم باعث رنجش دیگران و جریحه دار شدن احساسات آنها می شود. وقتی احساسات جریحه دار می شود اغلب بروز خشم راحت تر از بیان دلخوری و رنجش است. زیرا تعداد زیادی از انسان ها یاد نگرفته اند با احساسات خود در تماس باشند ؛ احساساتی مانند طردشدگی ، اهانت یا سرخوردگی ، که هنگام رویارویی با خشم دیگران در ما به وجود می آید. این مقدمه ای بود تا بدانیم، قربانیان خشم و خشونت، علاوه بر درد و رنجش جسمی ناشی از خشمی که بر آنها متحمل می شود، باید آسیب های بسیار دیگری را نیز حتی تا پایان عمرشان ، تحمل کنند. در ادامه به برخی از مهم ترین آسیب هایی که قربانیان خشم و خشونت متوجه آن می شوند، اشاره شده است.

کاهش اعتماد به نفس و احساس درماندگی
عزت نفس سنگ بنای هر گونه شکوفایی و بالندگی است. متاسفانه در افرادی که مورد خشونت واقع می شوند، به رغم اعتماد به نفس های گاه مناسبی که در برخی از فعالیت های جبرانی به دست خواهند آورد، هنوز عزت نفس قربانیان خشونت، بخش آسیب پذیر آنها خواهد بود.
افسردگی و احساس درماندگی
وقتی فردی دائماً در معرض خشونت قرار می گیرد، غم، ناراحتی، رنجش، عدم لذت از زندگی، مشکلات خواب و خوراک و ... بر او چیره می شود که اینها نهایتاً منجر به بروز درماندگی و افسردگی های شدید در فرد می شود.
گرایش به مواد مخدر
گاه مشاهده می شود افراد قربانی خشونت، برای کاهش دردهای روانی و جسمی ناشی از خشم و مقابله ناکارآمد با هیجانات منفی مانند اضطراب، نگرانی، ترس، عزت نفس پایین و ... به سمت مواد مخدر ، روانگردان ها و الکل می روند.
خودکشی
وقتی فردی دائماً در چرخه خشونت قرار گیرد و از طرفی نتواند مقابله موثری برای کاهش یا اجتناب از عامل خشونت انجام دهد، احساس درماندگی و انفعال شدید به او دست می دهد؛ که تحت تاثیر این شرایط ممکن است دست به رفتارهای خود آسیب رسان مانند خودکشی بزند. این خودکشی می تواند ناشی از دو عامل کلی باشد: شاید خودکشی را راهی برای رهایی از رنج دائم ببیند و یا شاید خودکشی را راهی برای عذاب دادن فرد خشونت گر ببیند.
بیماری های روان تنی استرس مزمن و طولانی مدت ناشی از خشم و آسیب های مرتبط با ان، در برخی از افراد باعث بروز بیماری جسمی می شود که منبع پزشکی ندارد و در واقع ریشه در مسائل روانی فرد دارد؛ به این بیماری ها در علم روان شناسی اصطلاحاً بیماری های روان تنی می گویند مانند زنی که به دلیل خشونت فراوان همسرش دچار سردردهای میگرنی یا زخم معده شده است.
طلاق و متارکه زناشویی
خشونت در روابط همسران باعث ایجاد احساس رنجش و سردی و نهایتاً منجر به طلاق و متارکه افراد می شود
چرخه خشونت دیده و خشونت گر
وقتی کسی مورد خشونت قرار می گیرد ، به احتمال زیاد در آینده خود به عنوان عامل خشونت تبدیل خواهد شد و نتایج بررسی ها درباره خشونت های خانگی نشان می دهد فرزندانی که در محیط خانواده یا جامعه مورد خشونت قرار گرفته یا شاهد آن بوده اند، در نوجوانی و بزرگسالی خود به عاملان خشونت تبدیل می شوند.
شاهدان خشونت
کسی که دائماً در معرض مشاهده رفتارهای خشونت بار به خصوص در محیط خانه هستند، نیز می توانند به عنوان قربانیان خشونت معرفی شوند . برای مثال فرزندان خانواده هایی که خشونت، شدت دارد، علائم و مشکلاتی مانند رفتارهای تهاجمی ، مشکلات تحصیلی ، پرخاشگری، افسردگی، اضطراب، شب ادراری، ناخن جویدن، ناسازگاری با همسالان، فراز از منزل، فرار از مدرسه، بزهکاری و ... زیاد دیده می شود.


محمد ترکمان – کارشناس ارشد روان شناسی بالینی