آرامیس مشاور




بررسی علل بدگمانی همسران و راهکار رفع آن

اگر اعتماد و اطمینان به همسر را که یکی از عوامل اصلی زندگی زناشویی موفق است،یک روی سکه در نظر بگیریم ، روی دیگر این سکه یعنی بدگمانی و سوء ظن نسبت به شریک زندگی نیز یکی از دلایل اختلافات خانوادگی است که در صورتی که زن و شوهر به آن توجهی نکرده و راهکارهایی را به منظور رفع این معضل به کار نبرند، حتی می تواند موجب جدایی زوجین شود. خوشبختانه آشنایی با علل ایجاد بدگمانی و استفاده از راهبردهای مناسب، مشکلات ناشی از ان را کاهش می دهد. بنابراین ما در این بخش ابتدا به ذکر علل ایجاد بدگمانی پرداخته و سپس راه حل هایی را به منظور مقابله به این مشکل شرح می دهیم.

مهم ترین دلایل ایجاد بدبینی در زندگی زناشویی
رویدادهای آسیب زای دوران زندگی
رویدادهای آسیب زایی که شما در دوران کودکی تان تجربه کرده اید، می تواند بر توانایی اعتماد شما به دیگران تاثیر می گذارد.اگرشما در دوران کودکی شاهد رابطه سوء استفاداگرانه یا پرخاشگرانه میان والدینتان بوده، یا جدایی یا خیانت آنها را دیده باشید، ممکن است اعتماد کردن به کسی که می گوید به شما علاقه دارد و هرگز ترکتان نمی کند، برایتان دشوار باشد.

اعتماد به ننفس پایین
داشتن یک عقیده منفی نسبت به خود یا عزت نفس پایین موجب می شود که شما به سختی به دیگران اعتماد کنید. اگر شما احساس کنید که آن قدر خوب یا ارزش مند نیستند که عشق و توجه فرد دیگری را دریافت کنید، ممکن است به همه رفتارهای محبت آمیز همسرتان با سوء ظن نگاه کنید. بعضی از افراد آن قدر در مورد بی ارزش بودنشان مطمئن هستند که به طور ناخودآگاه احساس می کنند همه افراد از رفتارهای مهربانانه شان قصد و منظور بد و پنهانی دارند. به علاوه، عزت نفس پایین ممکن است منجر شود که شما فکر کنید بهره مند شدن از علاقه یک فرد چیزی مافوق طبیعی است و هر قدر که همسرتان برای اثبات اینکه علاقه بین دو نفر امری عادی است که شما هم مانند هر فرد دیگری می توانید از آن بهره مند شوید، بیشتر تلاش می کند، شک و تردید شما نسبت به وی بیشتر می شود.

شرطی شدن
شرطی شدن شما می تواند موجب بروز مشکلاتی در زمینه اعتماد شما به دیگران شود. شرطی شدن زمانی اتفاق می افتد که شما به تدریج بدون اینکه متوجه شوید، الگو رفتاری دیگران را کسب می کنید. افراد اغلب به وسیله محیط، خانواده یا دوستانشان شرطی می شوند تا به طور خاصی رفتار کنند. برای مثال، اگر مادر شما در طول زندگی خود همیشه نسبت به مردان بدگمان بوده باشد، ممکن است شما نیز به صورت ناخودآگاه از این رفتار تقلید کرده و به همین دلیل، در حال حاضر با وجود نبودن هیچ نشانه ای ، به همسرتان شک داشته باشید.

روابط گذشته
ممکن است دردی که در رابطه گذشته تان تجربه کرده اید ، اعتماد کردن شما به همسر فعلی تان را دشوار سازد . از طرف دیگر ، ممکن است شما به دلیل اینکه نمی خواهید بار دیگر چنان دردی را تحمل کنید. چشمتان را به روی واقعیت بسته و از خطاهای مشهود همسرتان به آسانی چشم پوشی کنید.

خیانت همسر
خیانت همسران دارای اشکال و درجات متفاوتی از جمله دردل های عاطفی با شخصی از جنس مخالف، بیان نکردن حقایقی که همسر باید از آن مطلع باشد، داشتن رابطه ای خارج از حدود شرع و عرف با فردی از جنس مخالف و ... باشد. همچنین خیانت به دلایل متعددی از جمله : فقدان بلوغ عقلانی فرد خائن، توانایی قضاوت ضعیف وی، احترام قائل نبودن برای شریک زندگی و ... به وجود می آید. آنچه مبرهن است ، این است که خیانت به هر دلیلی که روی دهد ، موجب سلب اطمینان و بدگمانی ، همسر پس از افشای آن می شود. در چنین مواردی کمک گرفتن از یک متخصص با تجربه برای از بین بردن بدگمانی، ایجاد شده و ایجاد اعتماد دوباره در رابطه ضروری است.


راهکارهای از بین بردن بدگمانی نسبت به همسر
درباره دلیل بدگمانی نسبت به همسرتان فکر کنید. تصور نکنید اولین جوابی که به ذهنتان می رسد، پاسخ صحیح است. ممکن است اولین پاسخ شما این باشد: « چون او یک بار به من دروغ گفته است.» اما بدگمانی تنها به واسطه یک بار دروغ گفتن به وجود نمی آید. معمولا ترکیبی از عوامل در این باره نقش دارند شاید همسرتان دروغ گفته و هرگز به آن اذعان نکرده است. ممکن است شما فکر کنید که او دروغ گفته ، اما در واقع این کار را نکرده باشد. ممکن است او به دلیلی فراتر از مسائل مربوط به اعتماد به شما دروغ گفته باشد. شاید شما در اعتماد کردن به دیگران دچار مشکل هستید و تعداد افرادی که به آنها اطمینان دارید، انگشت شمار است. درباره این مسائل فکر کرده و سعی کنید ریشه مشکلتان را پیدا کنید.
زمانی که نسبت به همسرتان بدگمان و خشمگین نیستید با وی صحبت کنید. زمانی که هر دوی شما کاملاً آرام و خوشحال هستید، به او بگویید که مایل اید درباره موضوع مهمی که شما را آزار می دهد، با وی صحبت کنید. از همسرتان بخواهید که زمانی را به حل این مشکل اختصاص دهد.
به همسرتان دقیقاً بگویید که مشکل چیست «من نمی توام در ... مورد به تو اطمینان کنم.» بدون متهم ساختن وی تا آنجا که می توانید ، برایش توضیح دهید که چه احساسی دارید. متهم ساختن موجب می شود که بحث شما به جایی نرسد.
زمانی که همسرتان نظرش را می گوید، به حرف هایش گوش دهید . ممکن است همان طور که شما نمی توانید به همسرتان اعتماد کنید، هسرتان نیز نسبت به شما بدگمان باشد.
اگر همسرتان سعی کرد از خودش دفاع کند ، سعی کنید بحث را از حالت متهم سازی و دفاعی کردن خارج کنید. شما نمی خواهید به زور همسرتان را مجبور کنید که راست بگوید، بلکه هدفتان این است که به حرف های یکدیگر گوش داده و مشکل را حل کنید.
درباره سطح صمیمیت و اعتمادی که مایل اید در زندگی زناشویی تان وجود داشته باشد، با همسرتان صحبت کرده و به توافق برسید.
به همراه همسرتان برای رفع این مشکل راهکارهایی را ایجاد کنید که با شرایط و ویژگی های شما هم خوانی دارد. سپس درباره راه های مواجهه با مشکلات عاطفی خود و همسرتان فکر کنید. ممکن است به این نتیجه برسید که از این به بعد باید بیشتر در مورد مسائلی که موجب نگرانی تان می شوند صحبت کنید. ممکن است تصمیم بگیرید که از این پس هر گاه یکی از شما به دیگری سوء ظن پیدا کرده، او را در جریان قرار دهد. ممکن است شما تصمیم بگیرید در بعضی از رفتارهایتان مانند حدود تعاملات با جنس مخالف تجدید نظر به عمل آورید و ...
قوانین وضع کنید . ممکن است تعیین قوانین برای زندگی زناشویی کار جالبی به نظر نرسد، اما کاری ضروری است . شما و همسرتان باید با همدیگر درباره رفتارهایی که موجب ناراحتی تان می شود صحبت کنید. پس از این مرحله باید درباره قوانینی که به هر دو طرف احساس امنیت می دهند به توافق برسند. برای مثال آیا می توانید در صورت لزوم شام را با همسرانتان ( از هر دو جنس ) صرف کنید یا خیر.


مهم ترین تاثیرات بدگمانی بر زندگی زناشویی


ایجاد اضطراب
بدگمانی همسران نسبت به یکدیگر برای رابطه مخرب بوده و برخی اوقات موجب پایان یافتن زندگی زناشویی می شود. زوجی که نسبت به همسر خود بدگمان است ممکن است، اضطراب را تجربه کند. این اضطراب زمانی که مکان همسر نامشخص است ، افزایش می یابد . هر عمل از قبل برنامه ریزی نشده یا فی البدهه ای می تواند برای فرد بدگمان استرس زا باشد. ممکن است فرد بدگمان به منظور کاهش دادن اضطراب خود، به کارهای جاسوسی از قبیل تعقیب همسر، شنود مکالمات تلفنی وی یا بررسی اسناد وی بزند.

ایجاد بحث و جدال
بدگمانی همسران نسبت به یکدیگر، یکی از دلایل عمده بحث های زناشویی است. این بحث ها ممکن است در زمینه احترام نگذاشتن به حریم خصوصی طرف مقابل، اعمال جاسوسانه یا گله و شکایت های فرد بدگمان باشد. هر قدر میزان بدگمانی فرد بیشتر باشد، احتمال اینکه زوجین ساعات خوشی را با یکدیگر بگذرانند کمتر است، زیرا انها بیشتر اوقات از دست هم عصبانی بوده و مشغول دعوا و جر و بحث هستند. بنابراین زوج ها دیگر نمی توانند از مصاحبت هم لذت ببرند و ممکن است از بودن با هم بپرهیزند.

کاهش عزت نفس
در رابطه سازنده ، معمولاً همسران در طول زمان موجب پیشرفت و ارتقای وضعیت روحی و روانی یکدیگر می شوند. در چنین خانواده هایی اعتمادبنفس هر یک از زوجین به دلیل برخورداری از عشق، توجه و پذیرش مداوم افزایش می یابد. متاسفانه توجه مداومی که فرد بدگمان نسبت به همسر خود دارد، نتیجه معکوسی دارد. آنجایی که توجه کسب شده به جای پذیرش ناشی از بدگمانی است، موجب کم شدن اعتماد به نفس طرف مقابل می شود. به طور کلی، در صورت کمک نگرفتن از متخصص، برای حل این مشکل ، بدگمانی همسران می تواند موجب تباهی رابطه شود.

زهره قربانی، دانشجوی دکترای روان شناسی