آرامیس مشاور




راه هایی کاهش میزان دخالت خانواده ها یا پیشگیری آن

بی احترامی ممنوع
برخی برخوردها با خانواده همسر هنگام دخالت از جانب ایشان جز این که وضعیت را بدتر می کند، هییچ تاثیری نخواهد داشت. یکی از بدترین انتخاب ها برخورد با خانواده همسر و جواب دادن به آنان است. این مقابله کردن تنها اثری که دارد از بین رفتن احترام بین افراد خواهد بود و در طولانی مدت به روابط همسران اسیب های جدی وارد می سازد. پیش از این که روابط بین شما مختل شود سعی کنید از روش های دیگر، که برخی از آنها را در زیر معرفی می کنیم استفاده کنید.

1- اندازه را نگه دار!
ساده ترین راه برای کم کرن میزان دخالت ها تنظیم روابط به اندازه معقول است. اگر می بینید میزان دخالت ها بسیار زیاد است و از سویی امکانش را دارید، کمی از خانواده های پدری تان فاصله بگیرید. اما اگر امکان فاصله گرفتن ندارید، سعی کنید میزان زمان حضور در خانه آنان را کاهش دهید ، البته نه این که لزوماً دفعات را کم کنید؛ بلکه فقط می توانید زمان هر بار حضور را کاهش دهید. مثلا در عوض این که از ظهر تا شب در خانه آنان به سر ببرید، فقط یک یا دو ساعت آنجا بمانید. از طرفی سعی کنید زمانی که آنان نیز به خانه شما می آیند برنامه هایی برای شان ترتیب دهید تا مشغول باشند، مثلا می توانید سی دی فیلم یا سریالی بخرید و با آنها تماشا کنید. با این راهکارهای ساده می توانید تا حدی از میزان دخالت ها کم کنید اما قطعا این روش ها کافی نخواهد بود.
2- شروع از خود
گاهی اوقات ، شاید احساس نکنیم، زمانی که خود به خانه والدین مان می رویم، در مورد چیدمان خانه آنها، برنامه های زندگی شان یا دیگر موضوعات نظر می دهیم و البته اسم این کار خود را دخالت نمی گذاریم. اگر شما نیز اهل مشاوره دادن اجباری به خانواده خود هستید، بهتر است این کار را ترک کنید، چون در غیر این صورت باید منتظر مشاوره های اجباری آنان باشید. به صورت کلی هم بد نیست قبل از اظهار نظر در مورد موضوعات مرتبط با والدین خود یا همسرتان اول با خود فکر کنید که اگر آنها در مورد موضوعات این چنینی در زندگی شما نظر بدهند از این کار استقبال خواهید کرد یا خیر.
3- صحبت اضافه ممنوع
این عادت را بسیاری از افراد دارند، زمانی که حرف برای گفتن کم می آورند شروع به صحبت از هر دری می کنند و در نتیجه ممکن است برنامه ریزی های آینده شان را نیز مطرح کنند یا آرزوهای شان را نیز با دیگران در میان بگذارند . اگر این کار را انجام می دهید حتما بهتر می دانید این کار می تواند در طرف مقابل این طور تفسیر شود که شما به دنبال مشورت گرفتن هستید. در جمع های دوستانه این عادت شاید چندان عارضه ای نداشته باشد، اما در مقابل بستگان همسر احتمالاً می تواند مشکلاتی ایجاد کند، چرا که ما به صحبت های اقوام همسرمان به صورتی متفاوت از دوستان مان گوش می کنیم و ممکن است بسیار زود صحبت های آنان را به عنوان دخالت در نظر بگیریم. شاید بهتر این باشد تا زمانی که تصمیم قطعی در موضوعی نگرفته ایم کمتر درمورد آن صحبت کنیم. اگر هم برای صحبت با خانواده همسرتان صحبت کم می آورید می توانید از کتاب ، مجله یا فیلم ها برای شروع گفتگو کمک بگیرید.
4- گفتگو با خانواده
اگر دخالت های خانواده همسر شما ادامه پیدا کرده و به شدت باعث آزار شما شده است و راهکارهایی که تا به حال نیز انجام داده اید مثمر ثمر نبوده احتمالا بهترین گزینه صحبت کردن همسرتان با خانواده اش در این مورد است . اگر شما یا همسرتان می خواهید با خانواده خود در چنین مورد صحبت کنید بهتر است به چند نکته در این زمینه توجه داشته باشید . اول این که در زمان عصبانیت این کار را انجام ندهید. در زمان صحبت حتماً ویژگی های مثبت آنان اشاره کنید و نشان دهید قدردان زحمات شان هستید . توضیح دهید برخی برخوردهای آنان به رغم نیت خوب شان موجب سوتفاهم شده است. این موارد را به صورت مشخص و با تعیین مواردی که به نظر شما دخالت بوده است؛ توضیح دهید. در زمان صحبت به هیچ عنوان آنان را تهدید به قطع رابطه یا برخورد های دیگر نکنید و البته در هر شرایطی احترام شان را نگه دارید و در آخر، هیچ وقت از قول همسرتان و این که او ناراحت شده است با والدین خود صحبت نکنید بلکه موضوع را به عنوان مسئله ای مشترک بین شما و همسرتان مطرح و از ضمایر جمع مانند «ما» استفاده کنید.
چهار راه برای کاهش عوارض دخالت های اطرافیان در روابط همسران
چطور جان سخت شویم؟!
واقعیت این است که در عمل نمی توان همیشه میزان دخالت ها را به صفر نزدیک کرد چرا که بخشی از ماجرا به ویژگی های شخصیتی والدین باز می گردد، که البته همسران توانایی تغییر دادن آنها را ندارند . اما این به معنای آن نیست که در مقابل دخالت ها باید سوخت و ساخت ، بلکه می توان با راهکارهایی عوارض این دخالت ها را به ویژه در روابط همسران کم کرد.
1- بعضی وقت ها چشم ها را ببنیدید
شاید این راه چندان جوان پسندانه نباشد. اصلا اگر به بعضی از جوانان بگویند بهتر است برخی چیزها را بشنوید، اما به روی خودتان نیاورید به آنان بر می خورد که یعنی من ادا در بیاورم که ناشنوا هست و چیزی نمی شنوم ! یا مگر من نابینا هستم؟ به تصور این افراد هر چه به اصطلاح تیزتر باشند و مچ اطرافیان را بهتر بگیرند، نشان دهنده زرنگی آنان است . اما اگر همین افراد کمی با خود روراست باشند می بینند این به اصطلاح تیز بودن چه دردسرهایی که تا به حال برای شان نداشته است. البته لازم به یادآوری است که قرار نیست به صورت افراطی و همیشگی از این روش استفاده کنیم. بلکه استفاده مناسب و گاهگاهی از این روش می تواند هم به ارامش ما کمک کند و هم باعث شود احترام مان حفظ شود.
2- به عنوان یک گزینه برای انتخاب نگاه کنید
گاهی اوقات این اطرافیان صحبت خود را به صورتی مطرح می کنند که امکان نادیده گرفتن آن به هیچ صورتی وجود ندارد، از طرفی آنان اصرار دارند حرف شان عملی شود . در این شرایط با توجه به موضوع پیش آمده می توان حرف خانواده ها را در جلو آنان عملی کرد، اما بعدا مطابق نظر خود عمل کنیم. شاید بگویید این کار چندان مودبانه نیست و اصلا این کار به نوعی نفاق است. اما توجه داشته باشید شما بین بد و بدتر دارید دست به انتخاب می زنید، می توانید حرف والدین خود یا همسرتان با عملی نکنید و دلخوری ایجاد کنید یا می توانید به صورت آزمایشی نظر آنان راا اعمال کنید تا در صورتی که نپسندید بعداً نظر خود را اعمال کنید.
3- همسرتان را مسئول رفتار اقوامش ندانید.
گاهی اوقات واکنش همسران به دخالت اطرافیان باعث می شود روابط آنان تحت تاثیر این موضع قرار بگیرد و دعوا و کشمکش ایجاد شود. این موقعیت به ویژه زمانی ایجاد می شود که همسران همدیگر را مسئول دخالت های خانواده ها تلقی می کنند. و در نتیجه هر دلخوری و ناراحتی ای که از خانواده همسر خود، پیدا می کنند از چشم او می بینند و واکنش نشان می دهند.
اما این اشتباه چرا پیش می آید؟بسیاری از همسران این موضوع را شنیده اید که در زمان دخالت خانواده های هر کدام از طرفین همان فرد باید با خانواده اش صحبت کند. به عنوان مثال اگر خانواده عروس دخالت نابه جا می کنند ، عروس مسئول صحبت با انان است. اما گاهی این مسئولیت باعث برداشتی نادرست می شود به این معنا که افراد تصور می کنند اگر همسرشان مسئول صحبت با خانواده اش باشد پس مسئول صحبت های انان نیز هست! برای جلوگیری از ایجاد عوارض بیشتر در روابط شما و همسرتان سعی کنید رفتار خانواده اش را به پای او ننویسید.
4- بدگویی ها را کاهش دهید
یکی دیگر از مسائلی که می تواند عوارض دخالت اطرافیان را به شدت افزایش دهد، بدگویی های احتمالی پیش همسر است . شاید درد دلی که هرازگاهی بیان شده است و البته طی آن احترام خانواده همسر هم حفظ می شود عوارض چندانی بر روابط بین همسران نداشته باشد، اما مطمئن باشید اگر قرار به گله گذاری دائمی باشد، شما گره ای را که می شد با دست بازش کرد فقط با دندان سفت تر کرده اید!

نرگس عزیزی، کارشناس ارشد مشاوره