آرامیس مشاور




چه همسرانی نباید فرزنددار شوند؟

برای شما ممنوع است!
آیا همسرانی وجود دارند که روان نشاسان به آنها توصیه کننند در شرایط کنونی شان بچه دار نشوند؟ چواب مثبت است. متاسفانه برخی از همسران دارای شرایطی هستند که به دنیا آمدن بچه آن را وخیم تر می کند. در ذیل به معرفی این شرایط پرداخته ایم.


1- اختلافات زناشویی:

اگر فکر می کنید که به دنیا آمدن بچه اختلافات شما با همسرتان را از بین می برد یا حداقل آن را کاهش می دهد، باید بگوییم که براساس تحقیقات روان شناسان اشتباه می کنید. دکتر لارنس اومبرگ، روان شناس کودک آمریکایی ، در تحقیقات خود این فرضیه را بررسی کرد و متوجه شد که تفاوت معناداری بین میزان اختلافات قبل و بعد از بدنیا آمدن بچه وجود ندارد و در برخی از مواقع حضور بچه کار را خراب تر و تقابل همسران را بیشتر می کند. بنابراین اگر اختلافات زناشویی زیادی با همسرتان دارید، ابتدا با کمک یک روان شناس این اختلافات را حل کنید و بعد تصمیم به فرزنددار شدن بگیرید.


2- اعتیاد:

علاوه بر خطرات جسمی اعتیاد والدین بر جنین، که در تحقیقات متعددی به آنها اشاره شده است. روان شناسان به تاثیرات روانی و رفتاری والدین معتاد بر جنین و نوزاد اشاره کرده و هشدار داده اند. دکتر لارنس اومبرگ ، نتایج تحقیقی را ارائه میکند که در آن مشخص شده نوزادان دارای والدین معتاد به مواد مخدر یا الکل احتمال بسیار بیشتری دارد که نسبت به نوزادان دارای والدین غیر معتاد در نوجوانی و بزرگسالی به اقدامات بزهکارانه دست بزنند. برخی از زنان افراد معتاد به این باور اشتباه اعتقاد دارند که در صورت بچه دار شدن، همسرشان اقدام به ترک کرده و بهبود می یابد. علاوه بر آنکه هیچ تحقیقات معتبری این باور را تایید نمی کند، پذیرش خطرات پیش گفته براساس چنین احتمال کاذبی عقلانی نیست.


3- وضعیت شغلی و اقتصادی آشفته و نابسامان:

این سخن درستی است که روزی فرزند را خداوند می دهد و مشکلات اقتصادی نباید مانع از فرزندار شدن همسران شود. اما در برخی از همسران مشکل اقتصادی قبل از فرزند دار شدن موجب مشکلات دیگری از جمله اختلافات زناشویی نیز شده و به نوعی اشفتگی اقتصادی تبدیل شده است. دکتر همسبر نادالی، روان شناس کودک نروژی، در تحقیقات خود دریافته است که همسران دارای آشفتگی اقتصادی که از لحاظ مالی بسیار تحت فشارند در صورت فرزنددار شدن زندگی پر تنش تری را پیش رو خواهند داشت.


4- بلافاصله بعد از ازدواج:

تحقیقات متعدد روان شناسان و مشاوران خانواده نشان می دهد که همسران بعد از ازدواج نیازمند زمانی هستند که رابطه خود را بسنجند و نقاط قوت و ضعف آن را شناسایی کنند. برخی از همسرانی که قبل از ازدواج رابطه بسیار خوبی با هم داشته اند ممکن است بعد از ازدواج و رودروشدن با واقعیت های زندگی زناشویی و نداشتن مهارت های ارتباطی یا تفاوت های شخصتی بسیار بزرگی که قبل از ازدواج به آنها بی توجهی کرده اند، رابطه شان دستخوش اختلافات شود و به جدایی بکشد. بنابراین، بهترین زمان مناسب برای فرزنددار شدن حداقل دو سال بعد از ازدواج است که البته این زمان میانگین است و برخی از همسران ممکن به زمان بیشتر و یا کمتری (مثل بالا بودن سن زوجین) داشته باشند.


روح الله حدادی، کارشناس ارشد روان شناسی بالینی