آرامیس مشاور




دردسرهای پیشرفت نامتوازن همسران

اینجا بهترین جای دنیاست؛ کنار همدیگر

پیشرفت نامتوازن همسران می تواند بیشتر از آنچه تصور می کنید دردسرساز باشد.
بعضی حرف ها در گفتن ساده اما در زمان عمل بسیار دشوار است. یکی از این موارد اعتقاد به پیشرفت همزمان همسران است. شاید بسیاری از ما بتوانیم در زمان صحبت و گفت و گو در این مورد با فواید این موضوع و لزوم آن کلیاتی بیان می کنیم. اما در عمل طور دیگری برخورد می کنیم .اما مشکل از کجاست؟ ما به آنچه می گوییم معتقد نیستیم و یا این که عمل کردن به این ایده آن قدر هم که از دور به نظر می رسد، اسان نیست؟ شایدهم هر دوی این موارد موثراشت.

برای تغییر رویه دادن در هر موردی لازم است اول ضرورت تغییر احساس کنیم. تا زمانی که با تمام وجود احساس نکنیم تغییر لازم است، احتمالا تنها به برداشتن قدم هایی کوچک و البته موقت بسنده می کنیم و البته در نهایت هم احساس می کنیم که این مورد عملی نیست. اعتقاد به پیشرفت همزمان همسران هم یکی از این موارد است. تا وقتی کاملا لزوم آن را احساس نکنیم، احتمالا قدم موثر و درستی برای آن برنخواهیم داشت. اما واقعا ضرورت این موضوع چیست؟
شک برانگیز است
شما اگر خانواده ای را ببینید که یکی از همسران بعد از ازدواج پیشرفت خوبی در کار، تحصیل و یا موقعیت اجتماعی اش داشته و دیگری هیچ تغییری در وضعیتش روی نداده و بعد از ازدواج در جا زده، چه تصوری در مورد رابطه آن دو خواهید داشت؟ اولین برداشت شما و احتمالا بسیاری دیگر این که رابطه این همسران چندان مناسب نیست و مشکلی بین انها وجود دارد.
جدا از این که برداشت شما درست باشد یا نباشد. هشداری جدی به همه همسرانی که با هم پیشرفت نکرده اند . خود این همسران هم احتمالا بعد از مدتی مانند بسیاری از ناظران بیرونی احساس می کنند که مشکلی در روابط آنها وجود دارد. همین انتظار احتمال مواجه شدن با مشکل را البته افزایش می دهد. این موضوع به ویژه در همسران جوان بیشتر دیده می شود تا افرادی که سنی از آنها گذشته ، چرا که تعریف پیشرفت در همسران جوان بیشتر دیده می شود تا افرادی که سنی از انها گذشته، چرا که تعریف پیشرفت در همسران جوان متفاوت با نسل گذشته است. برای مثال، متاسفانه این روزها تربیت فرزندان خوب دیگر چندان موفقیتی برای خانم ها محسوب نمی شود و در نتیجه، ممکن است خانمی که تنها بچه داری کرده است احساس شکست کند. البته در مورد اشتباه بودن این تعریف از شکست بحث بسیار است که باید در جای خود به آن پرداخت.
جمع بندی همراه با سرخوردگی
زمانی که همسران با هم پیشرفت نمی کنند ، بعد از سنین میان سالی و زمانی که بچه های انها ازدواج می کنند و به اصطلاح «آشیانه» خالی می شود، تفاوت در برنانه های روزانه همسران به شدت خود را نشان می دهد. یکی از همسران احتمالا کماکان فعال است، ولی دیگری برنامه چندانی ندارد و در نتیجه، احساس پوچی به سراغش می آید . اریکسون معتقد دوره پیری زمانی است که افراد به جمع بندی از زندگی خود می پردازند. عدم توازن بین مسیری که هر کدام از همسران طی کرده اند، می تواند به تفاوت در نتیجه گیری آنها منجر شود و احساساتی متفاوت ایجاد کند. احساس سرخوردگی و شکست و به طبع آن افسردگی موضوعی است که در این سن به ویژه در خانم ها بیشتر دیده می شود؛ زمانی که خانم احساس می کند آن قدر که کاشته، نتوانسته برداشت کند و در زندگی بازنده بوده است. این موضوع از آن نظر می تواند بسیار مهم باشد که دقیقا در همین برهه از زندگی است که همسران دوباره نقشی مهم در زندگی یکدیگر پیدا می کنند. بچه ها رفته اند، میزان فعالیت های اجتماعی به علت بازنشستگی کمتر شده و حالا دو همسر دوباره با هم مسیری را طی خواهند کرد . با رضایتی یکی از همسران از وضعیت خود می تواند روزهای نه چندان شیرینی برای هر دوی آنها رقم بزند.
سرک کشیدن خیانت
یکی از مواردی که می تواند به پیش آمدن خیانت عاطفی کمک کند، همین تفاوت در وضعیت همسران است؛ زمانی که یکی از همسران به شدت فعال است و سرخود را شلوغ کرده، ولی دیگری در همان موقعیت پیشین خود مانده و در نتیجه، احساس می کند فاصله زیادی با همسرش دارد پیدا می کند. هر چند بسیاری از همسرانی که با هم پیشرفت نکرده اند با چنین مشکلی مواجه نیستند، به هر صورت توجه داشته باشید که احتمال رخ دادن خیانت عاطفی و حتی خیانت جنسی در این موارد می تواند بیش از حالت عادی باشد.
آینده که تاثیر می گیرد
زمانی که همسران بچه داشته باشند، این تفاوت نه تنها بر رابطه همسران که روی بچه ها نیز تاثیرات خود را دارد. یادتان باشد یکی از مهم ترین منابع تربیتی برای بچه ها روابط بین همسران را تعریف می کنند، ایده آل های خود را با توجه به ان تعریف می کنند و البته انتظاراتی که از همسر آینده خود نیز خواهند داشت برمبنای همین رابطه خواهد بود.
برای تغییر با ما همراه شوید
 اگر واقعا دوست دارید به پیشرفت همسرتان کمک کنید، می توانید با ما همراه شوید و با توجه به برخی نکات، گام هایی عملی بردارید.
• از شعار کم کنید و واقعیت ها را در مورد خود بهتر ببینید. هر قدر دید واقعی تری به تفکرات خود داشته باشید، بهترمی توانید قدم های بعدی را بردارید.
• از خودگذشتگی را در خود تقویت کنید. اگر قرار باشد در برنامه شخصی شما هیچ تغییری ایجاد نشود، احتمالا همسر شما نیز نمی تواند تغییری در برنامه اش داشته باشد و البته قدمی برای پیشرفت شخصی اش بردارد.
• روی کاستی ها و کوتاهی های پیش آمده در زندگی روزانه گاهی چشمان خود را ببندید و به روی همسرتان نیاورید. به هر صورت فراموش نکنید این به هم خوردن روال زندگی روزمره گاهی اوقات لازمه پیشرفت همسرتان است.
• از پیشرفت همسرتان هم در زمانی که با تنها هستید، بگویید و هم زمانی که دیگران حضور دارند. این کار می تواند به او اطمینان دهد که واقعا از پیشرفت او خوشحال هستید.
• اگر احساس می کنید بین تعریف شما و همسرتان در مورد موفقیت تفاوت زیادی وجود دارد، سعی کنید این فاصله را با گفت و گو کم کنید. و نه با زیر فشار گذاشتن او و این تحمیل نظر خودتان.


نرگس عزیزی، کارشناس ارشد مشاوره