آرامیس مشاور




گفت و گو با دکتر کرد میرزا درباره گرایش به فیلم های مستهجن

طولانی شدن دوران جوانی تمایل به دیدن فیلم های غیر اخلاقی را افزایش میدهد.
تماشای تصاویر مستهجن، هرزه گردی اینترنتی و فیلم های غیراخلاقی، که در ادبیات عامه از ان به نام پورنوگرافی یاد می شود، در این روزها نسبت به گذشته نگران کننده شده است. برخی از محققان اعتیاد به پورنوگرافی و دیدن این دست تصاویر و فیلم ها را در ردیف اعتبار به مواد مخدر قرا داده اند که عموماً در میان مردان شایع است. متاسفانه آسیب های ناشی از تماشای اینگونه تصاویر و فیلم ها در زندگی مخصوصا زندگی مشترک جبران ناپذیر خواهد بود. در این زمینه با دکتر عزت الله کرد میرزا، روان شناس درباره آسیب های ناشی از تماشای پورنوگرافی و اعتیاد به آن گفتگو کرده ایم که در زیر می خوانید:

 

دلیل آن که تماشا و دیدن فیلم های مستهجن و هرزه نگری در اینترنت در نوجوانان رایج است، چیست؟
دیدن فیلم های پورنو و هرزه، خواندن داستان های غیراخلاقی و تماشای سایت های مبتذل و هر آنچه که نمادی از مرز بین خشونت و سکس را به نمایش بگذارد به دلیل طولانی شدن دوران جوانی و به نوعی مدت دار شدن گذر از گذشته به اینده است. به قول یکی از روانکاوان، تماشای این دست تصاویر و فیلم ها، روش جدیدی برای گذر از دوره نوجوانی به بزرگسالی است. در واقع نوجوان این حس را دریافت می کند که بزرگ شده چرا که چیزهایی که قبلا تابو بوده است، آنها را شکسسته و از میان برداشته است. حتی در گفت و گوی نوجوانان در مدرسه دیدن فیلم های پورنو بخشی از صحبت های روزمره شان است و اگر کسی با این مقوله آشنایی نداشته باشد از منظر همسن هایش نتوانسته مرحله رشدش را طی کند. از سوی دیگر توسعه تکنولوژی باعث شده است نوجوانان ما با این موضوعات و فیلم ها نسبت به قبل بیشتر آشنا شوند و در دسترس شان به راحتی قرار گیرد. به تبع در دسترس قرار گرفتن این نوع فیلم ها در گذشته کمیاب بود؛ اما امروزه توسعه تکنولوژی به حدی رسیده است نوجوان و جوان با تلفن همراه به دنیای گسترده اینترنت وصل می شوند و دیدن این فیلم برای شان امری رایج شده است که من آن را از دلایل و عوارض توسعه یافتگی می دانم. فیلم ها دارای دو بخش است: 1. بخشی از آن که مربوط به دیدنش بوده و 2. بخش خطرناکش اجرای دیدن انچه در فیلم است. الگوی رابطه جنسی که نماد آن خشونت است؛ خشنونت مرد به زن.


امروزه تماشای این فیلم ها در میان جوانان مخصوصا افراد مجرد بسیار نگران کننده شده، آمارها به شدت بالا رفته است، دلایل این افزایش نسبت به قبل چه می تواند باشد؟
نه تنها افزایش یافته بلکه سن تماشای آن حتی در افراد به اواخر دوره ابتدایی رسیده است. همانطور که گفتم متاثر از تکنولوژی است. در گذشته شعاری بود مبتنی بر دهکده کوچک جهانی که اتصال دنیای ما را به رادیو و تلویزیون بود، اما الان مفهوم دهکده جهانی معنای خود را از دست داده است امروزه تلفن همراه به کل جهان وصل می شوید. می توانید در خانه تان باشید اما از فرهنگ سایر کشورها متاثر شوید. علت دیگر این است بیشتر از آنچه چارچوب خانواده متاثر از صدا وسیما باشد تحت تاثیر سریال های ماهواره ای است. تماشای این سریال ها در برخی از کشورها محدودیت سنی دارد اما ورود این برنامه ها به خانواده ایرانی هیچ حد و مرزی ندارد و کودکان با واژه ها و تصاویری آشنا می شوند که برای شان بسیار زودهنگام است . در حین تماشای سریال ها مدام زیرنویس هایی از جمله توانمندی های جنسی، اندام متناسب و ... پخش می شود که به تبع اثرات خود را به جای می گذراد که ما از آن به عنوان نظام پنهان آموزش نام می بریم.


جامعه تا چه حد در افزایش تماشای این هرزه نگاری ها و فیلم های پورنو نقش دارد؟
یکی از عوامل گسترش چنین مواردی در افراد، جامعه و قوانین آن است. به این معنا که در جامعه ای که همه می دانند چه چیز بد است در تعریف این که چه چیز خوب است مشکل دارند و سردرگم اند و آنچه غلبه پیدا می کند افکار منفی است. در واقع بد از خوب قوی تر عمل می کند. ما هر چقدر هم بخواهیم تلاش کنیم چه چیز بد است اثر پیشگیری کننده ای ندارد. چون افراد دوست دارند هیجان را تجربه کنند؛ از طریق مقابله با قانون هر رفتاری را تجربه می کنند در واقع دست به تقابل می زنند.


برخی از همسران با نگرش آموزشی، فیلم های پورنو را تماشا می کنند. آیا تلقی آنها درست است؟
خیر. در کل باید گفت رابطه جنسی چرخه ای دارد که شامل میل، برانگیختگی وارگاسم است. هم از منظر فیزیولوژیکی و هم روان شناسی مقدمه و موخره دارد. اما در این گونه فیلم ها رفتار مکانیکی صرف دیده می شود. رابطه مکانیکی که مردها در رابطه مسلط هستند. این مردان اند که زنان را ارضا می کنند و زنان آماده و موافق هر گونه عملی هستند. این تصور که این دست فیلم ها جنبه آموزشی رابطه جنسی دارد، غلط است. به جای آنکه برقراری رابطه عاشقانه را از زن و شوهر آموزش ببینند تماشای آن تخیلات جنسی را می انگیزاند که زمینه را برای خودارضایی فراهم می آورند. این فیلم ها بازنمای رابطه جنسی را تسریع می کند که لذت آنی را به دست می دهد. به عبارت دیگر در این چارچوب دیدن فیلم، به عنوان یک مسیری است که در کوتاه ترین زمان به واسطه تخیلات انتخابی فرد از نوع رابطه امکان خودارضایی و کسب لذت بیشتر را فراهم می کند. رابطه جنسی یک فرآیند دوسویه است و این گونه نیست یک نفر غالب باشد و نفر دیگر مغلوب.
اما یکی از مشکلاتی که اغلب در رابطه زناشویی پیش می آید آن است که زنان به طور عمده به دنبال ارضای جنسی شوهران شان هستند. بیشتر از آن که به فکر خودشان باشند. از سویی دیگر در چنین فیلم هایی افرادی که در آن نقش دارند با اندام و صورت تعریف شده خاصی هستند که به این لحاظ برانگیزاننده هستند که معمولا در جامعه عادی ما کمتر دیده می شود. اگر در رابطه جنسی چه زن یا مرد ، شکل و شمایل فردی دیگری را در ذهن خود ببینند در واقع به خودارضایی دست می زنند. همچنین یکی از مسائل نامناسب دیدن فیلم در حین عمل زناشویی است که به مثابه نوعی آسانسور است که لذت آن در کسری از ثانیه را به حداکثر می رساند. مانند رفتار معتادان است. معتاد به شیشه علاوه برمصرف شیشه از سایر مواد اعتیاد آور به معنای مواد آنسانسوری استفاده می کند. در واقع دیدن و تماشای این فیلم ها در حین رابطه جنسی اعتیاد رفتاری است نه الزاما مکمل رابطه جنسی.


پس می توان گفت تماشای فیلم های پورنو و هرزه گردی، منجر به اعتیاد جنسی می شود؟
تماشای فیلم های پورنو نوعی رفتار مکانیکی را جا می اندازد که بازنمای رفتار جنسی کلیشه ای برای کسب لذت آنی را کمک می کند که این نوع رابطه خالی از هر گونه احساس و تلاش برای جذب طرف مقابل است و گلچینی از نوع تخیلات برای ارگاسم است که طولانی مدت آن منجر به رفتارهای اعتیای جنسی می شود و تفسیرش این است که افراد با دیدن تصاویر و فیلم های مستهجن، معتاد می شوند، اما تفسیر دیگری نیز هست که البته هنوز به اثبات نرسیده و آن این است که افراد مستعد رفتار اعتیادی ممکن است در شیوه زندگی خود به تناسب زمینه هایی که وجود دارد به رفتارهای اعتیادآور مختلفی از جمله اعتیاد به مواد، پرخوری و برخی هم به سراغ سکس می روند. در واقع رابطه جنسی که می تواند ناشی از پاداش در روابط زناشویی باشد به حد غالب های کلیشه ای از پیش ساخته تنزل می یابد. به عبارتی چنین اعتیادی باعث می شود فرد از واقعیت فاصله بگیرد و در خیال پردازی های مخرب خودش را غرق کند. این اعتیاد دو پیامد منفی را به دنبال دارد:
1. تنزل رابطه عاشقانه زن و مرد به یک رابطه سکس محور، به عبارتی که باید مبتنی بر تعهد و علاقه باشد، اما مبتنی بر سکس است.
2. تحقیر زن و معرفی زن به ابزاری در چارچوب کسب لذت.


گفته می شود اعتیاد به این فیلم ها و اعتیاد جنسی هم ردیف با اعتیاد به کوکائین است.
بله، دقیقاً و ان هم به دلیل افزایش نگران کننده ای این که گفته می شود تماشا و هرزه نگاری در سایت ها بسیار است.


آیا تماشای این فیلم ها ممکن است در آینده منجر به طلاق یا طلاق عاطفی شود؟
در واقع وقتی رابطه زناشویی؛ به جای تعهد و علاقه، سس محور می شود و هیجانات مثبت زندگی از بین می رود و وجود نداشته باشد، افراد از این زندگی سکس محور خسته و دچارتنش می شوند. احساس می کنند فقط ابزاری برای سکس هستند. در نتیجه احساس تنهایی انها را در بر می گیرد . به هر حال اگر سری به پرونده های طلاق بزنیم خواهیم دید 60 درصد از طلاق های ناشی از مشکلات زناشویی، نداشتن اتاق خواب گرم است و به جای آن اتاق خواب ابزاری دارند، چرا که رابطه جنسی ابزاری برای خشونت مرد و زن شده است. از ترس آنکه مبادا همسرشان سراغ موارد دیگر برود تن به این خشونت می دهند . 60 درصد رقم کمی نیست.


چه راهکارهایی را برای درمان این نوع اعتیاد جنسی و پرهیز از تماشای فیلم های مستهجن مناسب می دانید؟
اعتیاد جنسی مانند خیلی از رفتارهای دیگرف قابل درمان است؛ اما طولانی مدت. دلیل طولانی مدت آن هم این است که روانکاوها و درمانگرهای ما آموزش ندیده اند. فرض کنید فرد به سکس تراپی نیاز دارد، کجا برود. به کدام روان شناس و روانپزشک مراجعه کند؟ اکثر روان شناسان و روانکاوان برحسب آزمون و خطا عمل می کنند. در هر صورت درمان پذیر است به شرط آن که خود فرد وارد عمل شود و مشروط بر آنکه درمانگر ها آموزش ببینند. در هر صورت نمی توان منکر این قضیه شد که در جامعه ما محدویت هایی در درمان از جمله همان سکس تراپی وجود دارد.

فرزانه نیک روح متین