آرامیس مشاور




واکاوی تردید در ازدواج جوانان

باید مصمم بود

یکی از مشکلاتی که در شرایط کنونی در میان جوانان شایع است، تردید آنها در تصمیم به ازدواج است، تردید در ازدواج می تواند ناشی از علل گوناگون و تحت تأثیر عوامل شخصیتی و اجتماعی گوناگون باشد. در این نوشتار به بعضی از این عوامل اشاره شده است.

• رشد نایافتگی
برای اینکه کسی اقدام به ازدواج کند، باید شرایطی را داشته باشد و به رشد جسمی و روان شناختی رسیده باشد. در طول دوره کودکی و نوجوانی اگر افراد مراحل تحول را به خوبی بگذرانند، به توانمندی هایی می رسند. از جمله این توانمندی ها و ویژگی ها، رسیدن به استقلال، هویت یافتگی و صمیمیت است. ممکن است برخی افراد با اینکه به سن مناسب ازدواج رسیده اند، اما هنوز به استقلال نرسیده و هویت نیافته باشند و نتوانند با دیگران صمیمیت لازم را داشته باشند. این ویژگی ها، جنبه ها و مراتب مختلفی دارند و نسبی هستند. بنابراین بعضی افراد ممکن است زودتر از دیگران به استقلال، هویت و صمیمیت برسند. اگر چه ویژگی هایی همچون استقلال برای شروع زندگی لازم است، اما خود ازدواج نیز می تواند موجب رشد و تکمیل این ویژگی ها شود. گاهی رشد نایافتگی موجب می شود فرد نتواند حداقل شرایط اقتصادی لازم برای ازدواج را فراهم کند. گاهی فرد از نظر دیگران مشکل حادی ندارد، اما خود او احساس توانمندی نمی کند و این موجب می شود در مورد تشکیل خانواده و اداره زندگی تردید کند.

 وابستگی افراطی به والدین، دوستان و گروه
نیازهای با ازدواج برآورده می شود برخی از این نیازها عاطفی و برخی دیگر جسمانی هستند، بعضی مواقع وابستگی عاطفی شدید به والدین یا دوستان می تواند موجب شود تا فرد کمتر احساس نیاز بکند و مشغولیت عاطفی موجب فقدان احساس نیاز به ازدواج شود یا این ازدواج را کمرنگ کنند.
• تجربه شکست عاطفی
در بعضی افراد، سابقه شکست عاطفی موجب نگرانی و تردید می شود و از اینکه دچار شکست مجدد شوند، از مواجهه با موقعیت ازدواج دوری می کنند.
• کمال گرایی افراطی
افرادی هم هستند که به دلیل کمال گرایی افراطی در ازدواج تعلل و تردید می کنند، این دسته از افراد ویژگی هایی را در فرد مقابل جست و جو می کنند که خیلی افراطی است و به این ترتیب، فردی را که شایسته همسری آنها باشد هیچ گاه پیدا نمی کنند.
• مشکلات اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی
مشکلات اقتصادی و اجتماعی از عواملی است که می تواند موجب تردید و تآخیر در ازدواج شود. فردی که از اداره همسر خود از نظر اقتصادی، شغل و درآمد اطمینان نسبی داشته باشد، برای ازدواج کمتر دچار تردید خواهد بود. در شرایط بحران اقتصادی، جوانان به سختی می توانند شغل با درآمد مناسب به دست آورند و نداشتن شغل و در آمد می تواند موجب تردید در تشکیل زندگی شود.
• مشکلات خانوادگی
جوانانی هستند که به دلیل بیماری یا معلولیت یکی از والدین یا عضوی از خانواده سر پرستی خانواده را عهده دار می شوند و این مسئولیت در آنها موجب تأخیر و تردید در ازدواج می شود.

 نداشتن فلسفه روشن زندگی
فردی که فلسفه روشنی در زندگی خود ندارد و به هویت درستی دست نیافته ممکن است نتواند با مشکلات زندگی درست کنار بیاید و در امر ازدواج با تردید مواجه باشد.

• راه های غلبه بر تردید
در درمان مشکلات و اختلافات روانی و مشاوره روان درمانگران و مشاوران تلاش می کنند در مراجع تحول ایجاد کنند و او را به سوی کمال سوق دهند. درمانگر یا مشاور تلاش می کنند فرد را از الگوهای نابهنجار دور کرده و به سمت الگوهای بهنجار سوق دهد.

• پیامد های تردید در ازدواج
یکی از اصلی ترین نتایج ازدواج دستیابی به آرامش است. اگر چه فرد پس از تشکیل زندگی مشترک با مشکلات و استرس های زیادی مواجه است، اما با وجود این مشکلات به آرامش می رسد. فرد با ازدواج علاوه براینکه راه مناسبی برای رفع نیاز های خود می یابد به سمت تعالی و رشد نیز گام بر می دارد در نهایت می توان گفت که رشد خوب موجب ازدواج خوب هم موجب رشد و تعالی می شود.

دکتر حمید طاهر نشاط دوست/ روان شناس