آرامیس مشاور




ملاک های برقراری ارتباط عاطفی

یک تعامل ساده و بی دردسر
یکی از نیازهای اساسی زندگی انسان، تعامل و ارتباط با دیگران است. انسان در طول رشد خود، پیوسته برای بقا و پیشرفت خویش، محتاج ارتباط با دیگران است. که بین این امر با سلامت روان رابطه ای نزدیک وجود دارد؛ زیرا همه انسان ها به دنبال یافتن کسانی هستند که با آن ها احساس خوشبختی کنند و از زندگی با آن ها لذت ببرند و در کنارشان منفعت بیشتری کسب کنند. در بین ارتباطات انسانی، ارتباط با جنس مخالف هم در زندگی اجتماعی انسان وجود دارد؛ ارتباطی که به ضرورت بین دو جنس مخالف در محل کار یا تحصیل یا در اجتماع برقرار می شود. حساسیت این نوع ارتباط باعث وضع ملاک ها درباره چگونگی تنظیم این روابط شده است. با این مقدمه در این مقاله قصد داریم ملاک های یک ارتباط سالم بین دو جنس مخالف را به شما معرفی کنیم.

اگر چه سطح و نوع ارتباط ها تنوع می پذیرد، ارتباطات انسانی ، هیچ گاه قطع نشده است؛ زیرا برای آدمی، ارتباط با همنوع یک ضرورت است. نوع و کیفیت ارتباط را اهداف و اغراض ما تعیین می کند. به این سبب، گاهی ارتباط آموزشی، گاهی اقتصادی، گاهی فرهنگی و برخی اوقات اجتماعی است.
هدف یک ارتباط، در قالب پیام مبادله شده، فراهم می شود و به دست می آید. افزون بر آن که هر نوع ارتباطی، شرایط خاص خود را دارد که باید رعایت شود تا ارتباط به هدف خود برسد. در زمینه ی رابطه با جنس مخالف، ملاک های زیر می تواند در سالم سازی آن راهنما باشد و البته مهم ترین شرط یک ارتباط سالم که فارغ از ارتباط های آموزشی و کاری باشد، این است که با هدف واقعی ازدواج صورت بگیرد.


دو طرف رابطه از ویژگی های جنسیت مخالف آگاهی دارند.

بسیاری از دختران و پسران تصوراتی بسیار ایده آل و تخیلی از جنس مخالف در ذهن خود می پرورانند. این عده وقتی راجع به فرد به خصوصی از جنس مخالف می اندیشند، او را فردی مهربان، با شخصیتی کامل و رشد یافته بدون هیچ عیب و ایراد تصور می کنند؛ چنین تصوراتی ساخته و پرداخته ذهنی است که از فرد مورد نظر شناختی ناقص دارد یا اصلا شناخت درستی ندارد.
از نقطه نظر روان شناسی باید بگوییم، آرزو داریم آن فرد چنین ویژگی هایی را داشته باشد نه این که واقعا او این چنین است! منتها ما دچار اشتباه شده ایم و آرزوهای مان را واقعیت می پنداریم.
بدین ترتیب درباره جنس مخالف نباید دچار تفکر افراطی شد، آنها نه موجودات بسیار فوق العاده، نه خاصی هستند و نه موجوداتی بسیار منفی و شرور، بلکه افرادی هستند معمولی و مشابه افرادی از نزدیکان خود که آنها را می شناسیم؛ با همان نکات مثبت و منفی . به این ترتیب اولین گام در برخورد صحیح با جنس مخالف این است که آنها را افرادی معمولی بدانیم و ذهن خود را از این که درباره آنان تخیلات افراطی شویم، بازداریم.


دو طرف رابطه حدود را رعایت می کنند

یکی از مهم ترین ملاک های یک ارتباط سالم بین دو جنس مخالف در هر زمینه ای – شغلی، تحصیلی یا حتی آشنایی برای ازدواج – این است که دو طرف حدود دینی و عرفی رابطه را رعایت کنند. در برخورد با جنس مخالف باید به گونه ای رفتار کرد که نشانه رشد اجتماعی و دوراندیشی باشد.
البته هدف رابطه نیز مهم است؛ برای مثال اگر رابطه ای به قصد همکاری در یک زمینه شغلی ایجاد شده است لازم است افراد فقط در این موارد با هم ارتباط برقرار کنند و مثلا صحبت درباره مسائل خصوصی و خانوادگی در این زمینه مناسب نیست. یا اینکه اگر رابطه ای در جهت مسائل آموزشی و تحصیلی ایجاد شده است، بهتر است حدود آن در همین حد نگاه داشته شود.


دو طرف در برخورد با هم هیجانات خود را مدیریت می کنند.

ما باید سعی کنیم به طور کلی بر هیجانات خود در زندگی غلبه کنیم و رفتارهای مان را به طور ارادی و با دلیل انجام دهیم.
این مسئله در برخورد با جنس مخالف، که در آن هیجانات نقش مهمی ایفا می کنند،اهمیت دو چندان می یابد. به طوری که برخی افراد در برخورد با جنس مخالف دچار شیفتگی، شعف، خودباختگی و هیجانات تند دیگری مانند خجالت و ترس می شوند که مدیریت رابطه را بر هم می زند.
بنابراین نباید در مقابل دیگران به خصوص جنس مخالف دچار هیجان زدگی شدید شد و براساس همین هیجانات، تخیلاتی را در ذهن خود پرورش داد یا این که دست به کاری زد که مشکلات دیگری برای ما به ارمغان آورد. با جنس مخالف باید با صلابت و وقار و رعایت احترام متقابل و تواضع برخورد کرد.


دو طرف رابطه را بصورت آشکار ادامه می دهند.

در یک ارتباط سالم، دو طرف رابطه دلیلی برای پنهان کاری و مخفی کردن آن رابطه از نزدیکان و اطرافیان خود نمی بینند. آنان سعی خواهند داشت، رابطه خود را به اطلاع خانواده شان برسانند. معمولا پنهان کردن رابطه از چشم والدین و نزدیکان از سوی افرادی صورت می گیرد که هدف سالمی برای ارتباط ندارند و فقط برای هدف ناسالمی به ایجاد رابطه مبادرت ورزیده اند.
معمولا افراد در بیان علنی ارتباط های سالم شغلی و تحصیلی که با حفظ حدود انجام می شود مشکلی ندارند.
اغلب افرادی که از بیان علنی این ارتباط خودداری می کنند آنهایی هستند که ارتباط هایشان فارغ از ارتباط تحصیلی و شغلی است.
در این نوع ارتباط نیز که فقط باید با هدف ازدواج و با رعایت حدود انجام شود، پنهان کردن رابطه بسیار خطرناک است و این رابطه نیز نباید از چشم والدین دور بماند. زیرا همان طور که گفته شد خطرات پنهان ماندن این تنوع ارتباط، بسیار است.
بنابراین افرادی که هدفشان از ارتباط ازدواج است باید به سرعت این آشنایی را با والدین شان در میان بگذارند و از هر نوع ارتباط پنهانی و خارج از حدود با طرف مقابل خودداری کنند.


ناهید لطفی ماهر- کارشناس ارشد روان شناسی