آرامیس مشاور




بیشتر از عاشق بودن، عاقل باشید

فرد مورد نظرمان را چگونه بشناسیم؟
طبیعتا" پس از نامزدی باید بعد حسی رابطه دو نفر نسبت به هم بالاتر برود، اما نباید از حاکمیت عقل در رابطه شان کاسته شود. مدیریت عواطف، و هیجانات در این دوره باید به گونه ای باشد که ضمن انتقال عواطف، اگر به موارد مشکوکی برخوردیم آن را نادیده نگیریم. بسیاری از زوج ها در سال های اولیه ازدواج با مشکلاتی مواجه می شوند و در مراجعه به مشاوران خانواده اذعان می کنند که علامت هایی را در دوره نامزدی دیده بودند، اما چشم خود را بسته و آنها را نادیده گرفته اند. می توان گفت مهم ترین ویژگی دوره نامزدی این است که بعد عقلانی رابطه بر بعد عاطفی آن غلبه دارد. اما سؤال بسیاری از مراجعان این است که در دوران نامزدی چگونه می توان فرد مقابل را شناخت؟

در توضیح این موضوع باید گفت بسیاری از زمینه ها هستند که باعث معنی دار شدن اشکال می شوند. مانند سیاهی شب و دیده شدن ستارگان پرفروغ آسمان؛ یا روشنایی آسمان در روز و دیده نشدن ستارگان.
با این مقدمه می توان گفت برای شناخت بیشتر در دوره نامزدی باید زمینه های مختلف را ایجاد کنیم و یا فرد مقابل را در زمینه های مختلف قرار دهیم تا شکل های متفاوت رفتار او را دیده و بسنجیم. این زمینه ها می تواند از محیط های رسمی تا محیط های تفریحی را در برگیرد؛ رستوران، پارک، خیابان، صف اتوبوس، بلیت سینما یا تئاتر و ...
به عنوان نمونه، در رستوران آداب غذا خوردن، ولخرجی یا خسیس بودن، رفتار با پیشخدمت، واکنش نسبت به دیر آوردن غذا، نظر مثبت یا منفی دادن نسبت به غذا، ایراد گرفتن، برخورد وسواسی نسبت به ظروف و قاشق و چنگال ها و ... را می توان دید. همین طور در زمینه های دیگر می توان ویژگی های دیگری از رفتار فرد را سنجید.


• شناخت ویژگی های شخصیتی

سؤال دوم این است که چه ویژگی هایی را می توان در دوران نامزدی شناخت؟ در پاسخ باید بگویم که به طور کلی می توان گفت در دوره نامزدی می توان کد و یا نشانه همه رفتار های فرد را دید، تنها شرط آن، دقت و دیدن با چشمان باز است. می توان گفت هیچ ویژگی شخصیتی نیست که در دوره نامزدی نتوان دید. البته برخی ویژگی ها خیلی بارز است، ولی برخی نیاز به چشم بازتر و بررسی های بیشتر دارد.


• کد های شخصیتی

ابتدا یادآوری کنم که شرایطی به عنوان شرایط مناسب برای ازدواج وجود دارد مانند اعتماد به نفس، مسئولیت پذیری، ثبات عاطفی و توانایی انتقال احساس به فرد مقابل. فرد با داشتن این ویژگی های شخصیتی می تواند ازدواج کند. اما اگر این ویژگی ها در فرد وجود نداشته باشد، ایجاد کردن آن زمان زیادی می خواهد. برای شناخت این ویژگی ها در دوران نامزدی می توان به کد های شخصیتی فرد مقابل توجه کرد و از این طریق او را بهتر شناخت و متوجه شد که آیا می توان با شخص مقابل ازدواجی موفق داشت یا نه. در ادامه، به مهم ترین کد های شخصیتی قابل شناسایی در دوران نامزدی اشاره می کنم:


• نیاز به تأیید دیگران: این کد شخصیتی در دوره نامزدی قابل شناسایی است. فردی که نیاز به تأیید دیگران دارد و دوست دارد که دیگران مدام از او تعریف کنند، ارزش خود را تنها زمانی احساس می کند که از سوی دیگران تأیید شود. اگر از او انتقاد شود، خیلی ناراحت می شود و هرنقدر کوچک نسبت به خود را یک اشکال بسیار بزرگ می پندارد.


• تمایل به غرزدن، سرزنش و نق زدن: کسانی که مدام نسبت به جامعه و مردم غر می زنند، مدام ایراد می گیرند و همه را بد می دانند، در زندگی مشترک نیز این گونه خواهند بود.


• میزان واکنش به ناکامی: در دوره نامزدی باید دید که فرد در واکنش به ناکامی ها و حوادث چه واکنشی نشان می دهد.


• موضع کنترل فرد بیرونی است یا درونی: چقدر مسئولیت عدم موفقیت های خود را به دیگران، جامعه، زد و بند های اجتماعی و ... نسبت می دهد؟ هر فرد باید به اندازه سه سهم خود را مسئول شکست هایش بداند و تنها یک سهم برای عوامل بیرونی در نظر بگیرد.


• میزان اضطراب فرد: نامزد تان چقدر مضطرب و نگران است؟ وقتی دیر می رسید، چه خیالاتی می کند؟ دیر آمدن شما را چگونه تحلیل می کند؟ فرد چقدر آمادگی رو به رو شدن با موارد اضطراب آور را دارد؟
باید بدانید که اضطراب ریشه اصلی بسیاری از اختلالات روانی است و به این دلیل اهمیت زیادی دارد.


• وابستگی: در دوره نامزدی می توانید دریابید که فرد چقدر وابسته است؟ وابستگی به پدر و مادر، خانواده، همکاران، شغل، کامپیوتر، اینترنت، تلفن همراه، پیام کوتاه و ... از عمده وابستگی هاست. اما مهم ترین وابستگی در این بین، وابستگی به خانواده است. این نشان می دهد که فرد در دوره مجردی پختگی لازم برای تأهل را به دست نیاورده است.


• بی مسئولیتی عاطفی: آیا فرد نسبت به خانواده و همکارانش با احترام برخورد می کند؟ آیا رفتارش با عاطفه و احساس است؟ همین جنس رابطه قابل تعمیم به همسر است.


• کمال گرایی و وسواس: همیشه برای آینده زندگی کردن به اندازه همیشه در گذشته زندگی کردن خطاست. کمال گرایی تمام شدنی نیست و نقطه پایان ندارد. فرد کمال گرا از زندگی حال خود لذت نمی برد. کسانی که معتقدند هر مسئله ای تنها یک راه حل دارد و یک گزینه ای با همه مسائل برخورد می کنند، کمال گرا هستند و وسواس فکری دارند.


 توصیه جدی:
در دوره نامزدی نشانه های رفتاری را جدی بگیرید و بیش از عاشق بودن، عاقل باشید. برای اینکه بتوانید نشانه های رفتاری فرد مقابل را ببینید، نیاز است از هر گونه رفتاری که باعث برانگیخته شدن احساسات و عواطف شدید می شود، خودداری کنید. برای مثال، هرگونه تماس جنسی حتی دست دادن، دست همدیگر را گرفتن و ... فارغ از بحث های مذهبی آن که اهمیت بسزایی دارد، در دوره نامزدی توصیه نمی شود. باور داشته باشید که با صبوری و خویشتن داری می توان لذت های زندگی آینده را طولانی کرد.
دکتر مهدی دوایی
گردآوری: مرکز مشاوره روان شناسی آرامیس