آرامیس مشاور




چگونه با مزاحمت های شوهر سابقتان مواجه شوید؟

دیراومدی ای رفته ...
سال ها زندگی مشترک با یک فرد زیر یک سقف ، داشتن هزاران تجربه مشترک ، داشتن فرزند و دوستان مشترک را به راحتی نمی توان به کناری گذاشت . مردی که تا دیروز یگانه پناهگاه زندگی زنی بود، امروز که صیغه طلاق جاری می شود، مردی است غریبه؛ اما نه مانند غریبه های دیگر. او غریبه ای است که خاطرات تلخ و شیرین زیادی در زمان آشنایی با او داشته اید.

رابطه با شوهر سابق در جامعه ما، رابطه ای دشوار و گاه چالش برانگیز می شود. این رابطه در هر جایی از جهان رابطه ای منحصر به فرد است که گاه به خشونت و تنفر می گراید و گاه بدون کمترین احساس مثبت یا منفی ای برقرار است.
ارتباط زنان مطلقه در جامعه ما با همسر سابقشان به سه گروه تقسیم می شود:
1- زنانی که فرزندی ندارند و دلیلی برای ارتباط با همسر سابقشان وجود ندارد.
2- زنانی که دارای فرزند هستند و همسر سابقشان پدر فرزند آنهاست و خواه ناخواه این ارتباط باید وجود داشته باشد.
3- زنانی که هم خود و هم همسر سابقشان تمایل به رجوع دارند.
در دو گروه اول و دوم زنانی هستند که شوهر سابقشان یا مزاحم آنها می شود و یا با ارتباط برقرار کردن با آنها یا خانواده و دوستان شان خواستار رجوع است. اما تکلیف زنانی که فرزند دارند و در اغلب موارد نمی توانند رابطه شان را قطع کنند ، پیچیده تر است. به هر ترتیب ، روان شناسان برای مواجهه منطقی با همسر سابب پیشنهاد هایی را به دو گروه از این زنان ارائه کرده اند که در ذیل به آنها اشاره می شود.
در این مطلب مخاطبان ما گروهی از زنان مطلقه هستند که همسر سابق شان رفتار خشنی بروز می دهد و مزاحمشان می شود.
راهـکار
اگر همسر سابقتان از دست شما خشمگین است و به همین دلیل رفتارهای نامناسبی را نسبت به شما بروز می دهد و مزاحمتان می شود ، توجه به چند نکته ضروری است:

ریشه خشم همسرتان را بیابید
چرا همسر سابقتان نسبت به شما این قدر عصبانیت و تنفر دارد؟ خشم هیجانی است که اغلب با فقدان، رابطه دارد. موقعی که فرد محبوبی می میرد، خشم یکی از گام هایی است که ما در فرایند سوگ طی می کنیم. بنابراین تعجب آور نیست که بعد از طلاق این هیجان نقشی را ایفا نکند. درست است که طلاق مرگ یک شخص نیست، اما مرگ زندگی مشترک است و بنابراین فقدانی قدرتمند و تاثیرگذار است. مردان اغلب هیجاناتشان را پنهان می کنند و بعدها این هیجانات به صورت خشم و پرخاشگری منفجر می شود. ممکن است علت خشم همسر سابقتان ، عصبانیت نسبت به خود باشد که به سوی شما جابه جا کرده و فرافکنی اتفاق افتاده است . ممکن است او به این دلیل خشمگین باشد که نمی خواسته از شما طلاق بگیرد، یا اینکه خشم او به دلیل ترس از تنهایی باشد. وقتی شما متوجه ریشه این خشم شوید، بهتر میتوانید با او در این زمینه صحبت کنید و دوستان و خانواده او را راهنمایی کنید که او را برای مراجعه به روان شناس ترغیب کنند.

محدودیت تعیین کنید
اگر دارای فرزند هستید و به همین دلیل مجبورید که با همسر سابقتان در ارتباط باشید ، حیاتی است که برای رابطه تان با او محدودیت هایی تعیین کنید.
سعی نکنید که همسر سابقتان را تغییر دهید
شما احتمالاً به این دلیل طلاق گرفته اید که یکی از شما یا هر دویتان قادر نبوده اید تغییر کنید و هر رفتار یا نگرشی که برای شما یا همسر سابقتان قبل از طلاق ناراحت کننده بوده است، احتمالاً الان تغییر نمی کند. این رفتارها و نگرش ها را بپذیرید و خودتان را برای مواجهه با انها آماده کنید تا گرفتار نشوید.
سعی کنید خشمی را که نسبت به شوهر سابقتان دارید ، از خودتان بیرون کنید.
روی هیجاناتتان کار کنید تا بتوانید به سوی فصل دیگری در زندگی تان حرکت کنید . هرگز بر سر همسر سابقتان فریاد نزنید یا او را تهدید نکنید. رفتار منطقی با شوهر سابق میتوان در کاهش استرس طلاق کمکتان کند. در صورتی که دارای فرزند هستید ، رفتار منطقی با همسر سابق برای سلامت روانی فرزندانتان نیز بسیار سودمند است.

خواسته هایتان را صریح بگویید
ممکن است برای حل مشکلات فرزندانتان نیاز باشد که تقاضایی از همسرتان کنید. در این شرایط قاطع باشید ، اما بی ادبی نکنید. او را برای گذشته سرزنش نکنید . موقعی که شوهر سابقتان به درخواست هایتان توجه نمی کند ، به جای بحث کردن، فقط او را متوجه کنید با مشاور حقوقی یا وکیلتان در مورد درخواست های قانونی که نمی توانید بین خودتان حل کنید ، صحبت خواهید کرد.

روی آتش بنزین نریزید
اگر شوهر سابقتان خشمگین است، نباید چیزی بگوید یا رفتار نامناسی انجام دهید که خشم او افزایش میدهد. مدام به نزاع هایی که در گذشته با هم داشته اید، برنگردید. از موقعیت هایی که تنش بین شما را بیشتر می کند، دور شوید.
با روان شناس صحبت کنید
اگر شما به دلیل ترس از خشونت های همسر سابقتان که برای دیدن فرزندانتان به خانه شما می آید احساس ناراحتی می کنید، می توانید به روان شناس مراجعه کنید . برخی از افراد طلاق گرفته برای مراجعه کنید. برخی از افراد طلاق گرفته برای مراجعه به روان شناس به این دلیل که پیش از طلاق همراه با همسرشان یا تنهایی نزد روان شناس مراجعه کرده اند و نتیجه مطلوبی نگرفته اند، مقاومت نشان می دهند. ناموفق بودن مشاوره با روان شناس پیش از ازدواج یا در طول زندگی مشترک می تواند ده ها دلیل داشته باشد، اما به این معنا نیست که رفتن پیش روان شناس در حال حاضر نمی تواند به شما کمک کند. روان شناس مجرب قادر است به شما دیدگاهی عینی از وضعیت تان و راهکارهایی برای مقابله با استرس های بعد از طلاق ارائه دهد.


مهدی ملک مهدی، کارشناس ارشد روان شناسی