آرامیس مشاور




خودتان آستین ها را بالا بزنید

8 راه که می تواند انگیزه پیشرفت را در شما تقویت کند و مسیر موفقیت را برای شما تا حدی هموار سازد
یکی از مهم ترین انگیزه هایی که افراد در طول زندگی به آن احتیاج دارند . انگیزه پیشرفت است؛ که اگر کسی آن را نداشته باشد، نه تنها در درس، که در کار و خیلی زمینه های دیگر هم موفق نخواهد بود. در اهمیت انگیزه پیشرفت از نظر روان شناسان ، نخستین عنصر تشکیل دهنده رفتار و مهم ترین شرط یادگیری است، و به معنای میل فرد به انجام دادن خوب کارها متناسب با معیارهای برتر و کاآرمد است. پژوهش های انجام شده نیز نشان داده اند افراد دارای انگیزه پیشرفت بالا، در انجام کارها و از جمله یادگیری در مقایسه با افرادی که از این انگیره بی بهره اند، پیشی می گیرند.

با وجود اهمیت انگیزه پیشرفت ، هر شخصی تجربه کمبود انگیزه را در زندگی خود داشته است. کمبود انگیزه و اشتیاق می تواند باعث ایجاد ناراحتی و نارضایتی شود و حتی الکوی خواب فرد را دچار مشکل کند. هر چند یافتن انگیزه برای تمام کردن یک کار مهم بسیار سخت است، روان شناسان معتقدند معمولاً افراد به چند دلیل دچار کمبود انگیزه می شوند: پایین بودن عزت نفس، عادت به تاخیر انداختن امور، کمبود علاقه، اضطراب یا خستگی ، کمیود وقت ، تنبلی و ترس از شکست . حال ببینیم چه روش هایی هستند که انسان را از بی انگیزگی در می اورد.

1- توانایی ها و استعدادهای خویش را بشناسید!
قبل از دست به کار شدن برای رسیدن به اهداف، لازم است ابتدا توانایی ها و استعدادهای خود را بشناسید و بر این اساس اهداف خود را تنظیم کنید. این شناخت و تعیین اهداف براساس توانمندی ها علاوه بر این که دید واقع بینانه ای به شما می دهد، سبب می شود بدانید باید دقیقاً در چه مسیری فعالیت کنید.

2- روی اهداف تان متمرکز شوید!
فهرستی از کارهای خود را تهیه و از کارهای کوچک تر شروع کنید. روی کارهایی تمرکز کنید که هر چه سریع تر باید انجام شوند و آنها را در یک زمان مشخص و محدود پیگیری کنید. به یاد داشته باشید متداول ترین استباه این است که می کوشند همه کارها را با هم انجام دهند. به جای این تلاش بیهوده یک هدف را انتخاب کنید و همان را تا رسیدن به نتیجه ادامه دهید.

3- احساس خودکارآمدی را در خود پرورش دهید!
افرادی که خود کارآمد می دانند، معتقدند که می توانند به طور موثری از عهده رویدادهای زندگی خود بربیایند، و در کوشش های خود به مراتب ثابت قدم و پایدار ترند. پس سعی کنید ضمن افزایش اعتماد به نفس خود ، مثبت بیندیشید و خود را فردی کارآمد بدانید . البته در این مثبت اندیشی ، حداعتدال را رعایت کنید و مواظب باشید از لبه دیگر بام نیفتید!

4- هر روز درباره اهداف تان ببیندیشید!
سعی کنید هر روز یک قدم خود را به اهداف تان نزدیک تر کنید، حتی اگر این نزدیک شدن ، فقط کمی فکر کردن راجع به آنها باشد. البته به یاد داشته باشید برای نزدیک شدن به اهداف تان ، نیاز به نظم و انضباط دارید تا قادر به انجام و ادامه امور باشید. پس هرگز مایوس نشوید و هر چه بیشتر در جهت برقراری نظم و ترتیب تلاش کنید . سعی کنید خود رابه سمت هدف بکشانید و هرگز از تلاش خسته نشوید.

5- به خودتان پاداش بدهید!
در این میان ، قدردانی، پاداش دادن و تشویق کردن خود، می تواند بسیار موثر باشد. این پاداش ، یک فنجان یا گوش دادن به موسیقی دلخواه به عنوان جایزه می تواند باعث افزایش انگیزه شما برای انجام کاری که علاقه ای به انجام آن ندارید، بشود. به هر حال همواره بکوشید انگیزه لازم را برای انجام کارهایی که موفقیت شما را به همراه دارد، در خود ایجاد کنید. روش ایجاد این انگیزه، کاملا به شما و روحیات خاص شما بستگی دارد و در این میان خودتان بیشترین کمک کننده به خویش هستید.

6- از سرزنش و تنبیه خود بپرهیزید!
در کنار تشویق و پاداش دادن به خود، از سخت گیری های بیش از حد هم پرهیز کنید . در مواردی که در کارتان شکست خوردید از سرزنش خود بپرهیزید و به جای آن، با تجربه و تحلیل منطقی؛ عواملی را که باعث شکست تان شده اند، بیابید و برطرف کنید.

7- یک موضوع الهام بخش و هیجان انگیز پیدا کنید!
گاهی عدم وجود اشتیاق و هیجان مناسب ، می تواند باعث کمبود انگیزه شود. شاید شما آن اشتیاقی را که باعث الهام بخشی به شما می شود. فراموش کرده اید ؛ پس آن را دوباره پیدا کنید. شروع به خواندن چیزهایی کنید که باعث ایجاد احساس علاقه در شما شود، مثلاً درباره کسانی مطالعه کنید که به اهدافی مشابه اهداف شما رسیده اند. همچنین سعی کنید هیجان لازم در مورد اهداف تان را در خود ایجاد کنید. این کار شاید سخت باشد، اما وقتی اشتیاق درونی لازم را بیابید، انجام آن راحت تر است.

8- ورزش کنید!
وقتی ترس و هراس دارید، سخت ترین کار این است که برخیزید و دست به عملی بزنید. برای غلبه بر این تنبلی ، بهترین کار ورزش کردن است. ورزش کردن ، حتی اگر فقط یک پیاده روی کوتاه در روز باشد، یکی از بهترین راه برای شکستن رکود و رخوت است. این کار نه تنها شما را از منزل بیرون می کشد، بلکه مغزتان را به کار می اندازد و ضمن کاهش اضطراب و افزایش انگیزه حسی فوق العاده در شما نیز می شود.

سمیه عزیری، دانشجوی دکتری روان شناسی