آرامیس مشاور




گفت و گو با دکتر کردمیرزا در رابطه با سفر و شناخت توانمندی ها

سفر یکی از مهمترین راهکارها برای شناخت توانمندی هاست
معمولا ،رفتن به مسافرت بهانه می خواهد و برای سفر کردن باید انگیزه سفر مهیا باشد. وقتی بحث رفتن به سفر در خانواده مطرح می شود همه اعضای خانواده با شوقی فراوان پیشنهادات خود را اعلام می کنند. برهمگان واضح است ، در کشور ما، تعطیلات نخستین بهانه و انگیزه برای رفتن خانواده ها به مسافرت است و خانواده ها در نزدیک ترین روزهای تعطیلی تصمیم می گیرندبه مسافرت بروند.
با دکتر کردمیرزا ، روان شناس و عضو هیئت علمی دانشگاه پیام نور درباره سفر و تاثیرات آن گفت و گو کردیم.

بهترین سفر از لخاظ روان شناختی چه نوع سفری است؟
بهترین سفر سفری است که از درون آدمی شروع و به درون آدمی نیز ختم شود و اگر بخواهیم از جنبه اجتماعی به سفر نگاه کنیم باید گفت بهترین سفر سفری است که باعث افزایش تعاملات فردی و اجتماعی اشخاص و همچنین افزایش تعاملات افراد با طبیعت می شود.

سفر چه کارکردها و اثراتی دارد؟
اهمیت سفر و کارکردهای آن در زندگی انسان را می توان از زوایای مختلف مورد توجه و بررسی قرار داد. کارکردهای سفر هم از جنبه فردی و درون روانی، که باعث فراهم آمدن فرصتی مناسب برای تجدید قوا می شود، و هم از جنبه اجتماعی، که باعث ارتقا دادن روابط بین فرد و اعضای خانواده و آماده ساختن افراد برای تعامل مثبت با یکدیگر خواهد شد. همچنین اثراتی که به لحاظ برون خانوادگی و سازمانی در فرد می گذارد ، قابل اهمیت است . همه ما، همیشه، می بایست سفر را به عنوان گزینه ای مستمر در زندگی خود انتخاب کنیم ، چرا که سفر در همه جنبه های زندگی فرد می تواند اثرگذرا باشد.
در بیشتر موارد، ممکن است کارمندانی را بینیم که مدت های زیادی به مرخصی یا سفر نرفته اند، اما باید بدانیم این واقعیت نمی تواند نشانه سخت کوشی ان شخص باشد، بلکه گویای بی توجهی آن فرد به سلامتی خود و به طبع آن بی توجهی به سلامت سازمانی خویش است . لذا سفر می تواند جزء یکی از تکالیف جدی زندگی باشد و به عنوان یکی از مولفه های غیر قابل اجتناب آن را در نظر گرفته شود.

برای استفاده از این ویژگی های مثبت سفر چه باید کرد؟
سفر راهی برای شناخت خلاقیت و توانمندی ها است و همه ما برای این که به توانمندی های سازنده مان پی ببریم، باید برای خود فرصت فکر کردن ایجاد کنیم. زمانی می توانیم خلاقیت را در درون خود عملیاتی سازیم و توانمندی های مان را به خوبی بشناسیم که هم ذهن و هم جسم در آرامش کامل باشند. باید گفت سفر از معدود جاهایی است که ذهن و جسم می توانند آرامش را به طور خاص در آن تجربه کنند. البته سفر کرن باید همراه با برنامه ریزی باشد نه براساس فشار سفرکردن فرهنگ خاص خود را دارد و بهترین سفر ان است که افراد بدون استرس به راه خود ادامه دهند و سفر را به پایان برسانند. بهتر است درباره سفر فرهنگی را ایجاد کنیم که هر گاه به سفر می رویم دغدغه مسائل و مشکلات زندگی را در ذهن نداشته باشیم.
می بایست دستگاه های مسئول و اساساً خود جامعه دست در دست هم دهند و امکان سفر مستمر و حداقل سفرهای فصلی را برای خانواده ها فراهم سازند تا به تبع آن اثرات مثبت خود را در جامعه نمودار سازد.

پیشنهاد شما برای بهتر سفر کردن چیست؟
متاسفانه بسیاری از مردم جامعه ما برای رفتن به سفر . گذراندن اوقات فراغت تقویم ندارند. خانواده ها بدون در نظر گرفتن تقویم تصمیم می گیرند دل را به دریا بزنند و به سفر بروند.
آنها بدون در نظر گرفتن وضعیت و شرایط زمانی و مکانی فقط به سفر رفتن فکر می کنند. هر خانواده ای می بایست نخست تقویمی داشته باشد و به طور دقیق برنامه ریزی کند چه زمانی برای مسافرت رفتن بهتر است . برنامه ریزی دقیق و موقعیت سنجی زمانی و مکانی بهترین راهکار برای سفری خوب و بدون دغدغه خواهد بود. این که افراد همیشه در ازای هر تعطیلات به مسافرت می روند، حکایت از بی برنامگی آنان دارد، و همین بخش عمده تصادفات و ترافبک های جاده ای را رقم می زند، بنابراین بهتر است همیشه با برنامه ریزی دقیق به مسافرت برویم؛ چه تنها باشیم و بخواهیم با خودمان خلوت کنیم و چه به صورت دسته جمعی به سفر امده و با دیگران در تعامل باشیم.

زینب حبیب پور، ماهنامه سپیده دانایی