آرامیس مشاور




پایانی برای مادری کردن، دوستی خاله خرسه برای همسران

مادری کردن در حق مردان داستانی است که گاهی پایان غم انگیزی دارید.
زنان به طور ذاتی مراقبت کننده هستند و بنابران گاهی به همسرانشان نیز مانند کودکان رفتار می کنند. احتمال وقوع چنین رفتاری هنگامی بیشتر می شود که آنها در دوران کودکی خود شاهد چنین رفتاری از سوی مادرشان نسبت به پدرشان باشند. در این حال دختر فکر می کند برای اینکه علاقه اش را به همسرش نشان دهد ، باید کارهایی را که مادرش انجام می داد، تکرار کند.
بیشتر مردان نیز در آغاز از اینکه همسرشان برایشان مادری کنند استقبال می کنند، چون مجبور نیستند وسایلشان را جمع کنند، قرارهای مهم را به خاطر بسپارند و مجموع مسئولیتی را به عهده بگیرند، اما به کارگیری این شیوه در بلندمدت باعث بوجود آمدن مشکلات زناشویی می شود

که از مهم ترین آنها می توان به موارد اشاره کرد:
1. احساس رنجش شوهر از زن به خاطر اهمیت ندادن به استقلال وی و طغیان علیه این وضعیت،
2. پایین آمدن حس ارزشمندی و اعتمادبنفس همسر
3. کاهش جذابیت جنسی زن برای شوهر، زیرا رفتارهای همسرش او را به یاد مادرش می اندازد.


نشانه های مادری کردن
چه طور می توایم بفهمیم نقش ها مادر را برای همسر خود بازی می کنیم؟
مادری کردن برای همسر شکل های گوناگونی دارد، اما در کل به معنی رفتار کردن با همسر مانند رفتار با پسر بچه به جای مردی بالغ است. گاهی همسران کارهایی را برای شوهرشان انجام می دهند، که در حالت عادی خود آنها باید انجام بدهند. برای اینکه بتوانید این عادت نامطلوب را ترک کنید، ابتدا باید نشانه های ان را بشناسید و از مهم ترین نشانه های مادری کردن که می توان به رفتارهای زیر اشاره کرد.
- آماده کردن لباس های او هر روز صبح
- مرتب کردن مکرر کمدهای او
- جمع کردن لباس های چرک همسرتان
- یادآوری مکرر درباره قرارها، ملاقات، پرداخت قبوض، قسط بانک و ...
- سرزنش کردن و غرزدن به وی به خاطر نپوشیدن لباس گرم یا کثیف کردن آشپزخانه
- برعهده گرفتن اکثر مسئولیت ها به دلیل اینکه تصور می کنید همسرتان از پس آن برنمی آید.
- تصحیح اشتباهات همسرتان در جمع، هنگامی که او صحبت می کند.
- پیدا کردن وسایلی که او اغلب گم می کند.
- مرور برنامه های روزانه، هر روز صبح
- عادت همسرتان به اینکه گاهی اوقات شما را «مامان» صدا کند.
- قشقرق راه انداختن همسرتان، اگر اوضاع بر وفق مرداش نباشد.
- جر و بحث کردن زیاد همسرتان با فرزندان
- گله و شکایت زیاد همسرتان
- ترجیح دادن همیشگی بازی های کامپیوتری به شما توسط همسرتان


زمانی برای تغییر
اگر برخی از رفتارها ذکر شده در شما وجود دارد، بهتر است هر چه زودتر دست به کار شوید و با تغییر دادن رفتارتان، خود را از عواقب ناخوشایند آن در امان نگه دارید.


1- تصورتان را از زن ایده آل اصلاح کنید.
همسر نمونه کسی نیست که تمام مسئولیت های زندگی را به دوش بگیرد، همه کارهای شخصی همسرش را انجام دهد، همه کارهای او را اصلاح کند و حتی به جای او فکر کند. همسر ایده آل زنی است که وظایف همسری اش را انجام دهد . اینکه شما همه کارهای شوهرتان را به او یادآوری کنید، نه نشان دهنده این است که همسر بسیار خوبی هستید و نه موجب افزایش علاقه همسرتان به شما می شود. زن نمونه کسی است که فقط همسر شوهرش است ، نه مادر او.


2- در رفتار خود بازنگری کنید
به مدت یک هفته رفتار خود با همسرتان زیر نظر بگیرید و دقت کنید و ببینید کدام یک از رفتارهای ذکر شده در قسمت قبل را بیشتر انجام میدهید . اگر تعداد رفتارهای مادرانه تان زیاد است، یک یا دو تا از رفتارهایی را که بیشتر از شما سرمی زند، انتخاب کرده و روی تغییر آنها تمرکز کنید.


3- سرزنش نکنید و غر نزنید
همسر شما فردی بالغ است ، بهتر است مسئولیت کارهایش را به خودش بسپارید. یک مرد 30 ساله که از هوش متوسط برخوردار است ، حتما می داند که در هوای سرد باید لباس گرم بپوشد و بالعکس. اگر هم همسرتان یک بار لباس مناسب نپوشد ، تنها اتفاق بدی که ممکن است رخ دهد این است که مریض شود، اما در عوض از این به بعد بیشتر به طرز لباس پوشیدنش دقت خواهد کرد.


4- تا 10 بشمارید
از آنجایی که احتمالا شما مدت زیادی برای همسرتان مادری کرده اید، اینکه بتوانید ساکت بمانید و اشتباهات او را تصحیح نکنید، ممکن است در آغاز مشکل باشد. به همین خاطر می توانید از روش شمردن استفاده کنید، دفعه بعد که خواستید اشتباه همسرتان را در جمع اصلاح کنید، اول با خود تا 10 بشمارید و بعد حرفتان را بزنید. به احتمال زیاد بعد از گذشتن 10ثانیه شما می توانید خودتان را کنترل کنید و چیزی نمی گویید.


5- به همسرتان احترام بگذارید وبه وی مسئولیت دهید.
رفتار مادرانه شما باعث پایین آمدن اعتمادبنفس همسرتان می شود. محسنات او را به خصوص در جمع بازگو کنید. درباره تقسیم مسئولیت ها با وی صحبت کنید و کارهایی را به وی بسپارید. البته یک باره مسئولیت های زیادی را به همسرتان بسپارید، موجب می شود که وی نتواند از عهده آنها برآید و بنایراین احساس ضعیف و ناتوانی کند. خوب است ابتدا یک یا دو مسئولیت را به او واگذار کنید و به تدریج آنها را افزایش دهید.


6- فهرستی از کارها و قرارهای مهم تهیه کنید.
شاید این کار به نظرتان بچه گانه بیاید، اما اینطور نیست. با توجه به سرعت زندگی در عصر حاضر و مشغله فکری زیاد طبیعی است که ما گاهی اوقات بعضی چیزها را فراموش کنیم. از آنجایی که همسر شما تا به حال نیازی نداشته مطلبی را به خاطر بسپارد (چون شما این کار را به جای او انجام می دادید) احتمالا در به خاطر سپردن بسیاری از تاریخ ها و قرارهای مهم دچار دردسر خواهد شد. با کمک همسرتان فهرستی از این وقایع و تاریخ ها تهیه کرده و آن را درمحلی که قابل دید باشد، نصب کنید. سعی کنید گاهی اوقات زمانی که همسرتان حضور دارد، به این فهرست نگاهی بیندازید. در ضمن در حال حاضر امکان اینکه همسرتان تاریخ های مهم را به حافظه تلفن همراه بسپارد، تا یک روز قبل از آن به او یادآوری شود، وجود دارد.


7- از دیگران کمک بگیرید
از آنجایی که شما به مادری کردن عادت کرده اید، می توانید هر وقت که شما این کار را انجام دادید، به شما تذکر دهند، اگر دوست ندارید همسرتان از این قضیه آگاه شود، می توانید بین خود و فرزندتان رمزی بگذارید، این کار احتمال همکاری فرزندتان را نیز افزایش خواهد داد.


8- به فعالیت مورد علاقه تان بپردازید
اگر همیشه دوست داشتید که نقاشی را به صورت حرفه ای دنبال کنید و هیچ موقع وقت نداشتید ، الان بهترین فرصت است. این کار چند نتیجه دارد. اول، موجب بالا رفتن عزت نفس شما می شود؛ دوم، همسر و فرزندانتان یاد می گیرند به خواسته ها شما نیز اهمیت دهند و احترام بگذارند و سوم، زمان کمتری برای انجام کارهای همسرتان در اختیار دارید.


9- انتظار همکاری نکردن از جانب همسرتان را داشته باشید.
مادری کردن برای مردان دارای مزایایی نیز هست. همسر شما عادت کرده همه کارهایش را شما انجام دهید و هیچ مسئولیتی در قبال کارهایش نداشته باشد، احتمالا از تغییر رفتار شما ناراحت شده و در برابر آن مقاومت خواهد کرد. برای مثال ممکن است عمدا با لباس های نامرتب سرکار برود تا از این طریق شما را مجبور کند تا هر روز صبح لباس هایش را آماده کنید. موفقیت در این مرحله، به صبر و تحمل شما بستگی دارد.


10- واقع بین باشید
توقع نداشته باشید هنگامی که تصمیم به این کار گرفتید، بتوانید در طول یکی دو روز همه رفتارهای نامطلوبتان را کنار بگذارید. مادری کردن برای همسر فرایندی است که در طول زمان شکل می گیرد، بنابراین برای از بین بردن ان نیز زمان لازم است.

زهره قربانی، کارشناسی ارشد روان شناسی
مرکز مشاوره روان شناسی آرامیس